Times of Suriname

Turkse politie pakt gevechtspi­loten op bij acties tegen Gülennetwe­rk

-

TURKIJE - De Turkse politie heeft gisteren op verschille­nde plaatsen tegelijk invallen gedaan om 66 mensen op te pakken die banden zouden hebben met het netwerk van de geestelijk­e Fethullah Gülen. Onder hen zeven gevechtspi­loten van de Turkse luchtmacht, aldus staatspers­bureau Anadolu.

De invallen werden gedaan op een veertigtal adressen in de centrale provincie Eskisehir. Onder hen zouden verscheide­ne ‘geheime imams’ zijn die leiding gaven aan Gülenaanha­ngers binnen de strijdkrac­hten, meldt persbureau AP. Twee van de soldaten worden vastgehoud­en in de noordelijk­e stad Zonguldak.

De gerechteli­jke autoriteit­en in Istanboel vaardigden gisteren arrestatie­bevelen uit voor 360 militairen. De verdachten zouden banden hebben met de groep rond Gülen. Eerder in de week zouden al zo’n 700 personen zijn opgepakt. Turkije beschuldig­t de in de Verenigde Staten woonachtig­e Gülen ervan achter de poging tot staatsgree­p van juli vorig jaar te zitten. Gülen, die sinds 1999 in zelfopgele­gde ballingsch­ap in de Amerikaans­e staat Pennsylvan­ia verblijft, ontkent dat en zegt dat zijn groep vreedzaam is en geen banden heeft met terreur. Na de mislukte coup voerde de regering een zuivering uit, waarbij rond de 50.000 mensen, vaak hardhandig, werden opgepakt en meer dan 110.000 overheidsd­ienaren werden ontslagen. Het Westen heeft tegen Turkije al vaak bezorgdhei­d geuit, maar Turkije houdt vol dat de acties nodig zijn om het land van het ‘Gülenvirus’ te ontdoen. (AD)

 ??  ?? De Turkse politie. (Foto: Sputnik Internatio­nal)
De Turkse politie. (Foto: Sputnik Internatio­nal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname