Times of Suriname

Trump gaat buitenland­minister Tillerson vervangen door Mike Pompeo

-

VS - De dagen van Rex Tillerson als minister van Buitenland­se Zaken van de VS lijken geteld. Volgens The New York Times heeft het Witte Huis een plan klaarligge­n om hem te laten vervangen door Mike Pompeo, op dit moment chef van de inlichting­endienst CIA.

John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, zou het plan ontworpen hebben en besprak het al met andere stafleden, zo schrijft The New York Times. Volgens zijn plan zou de vervanging aan het eind van het jaar gebeuren, of vlak erna. Het is volgens de krant echter nog niet duidelijk of president Donald Trump zijn finale fiat al heeft gegeven voor de vervanging.

De relatie tussen Tillerson en Trump is al enige tijd gespannen. De twee zijn het niet eens over de aanpak van belangrijk­e kwesties. Verder waren er berichten dat Tillerson Trump een dwaas (moron) had genoemd.

Er wordt bijgevolg al maanden gespeculee­rd over zijn vertrek. Daarbij werd Nikki Haley, VS-ambassadeu­r bij de Verenigde Naties, gezien als zijn gedoodverf­de opvolger. Maar de voorbije maanden is Mike Pompeo aanzienlij­k gestegen in de achting van Trump, dankzij zijn standpunte­n in een aantal dossiers over nationale veiligheid.

Voor de opvolging van Pompeo als chef van de CIA is ook al iemand gevonden. Volgens de krant wordt dat de Republikei­n Tom Cotton, senator in Washington voor de staat Arkansas. (HLN)

 ??  ?? Mike Pompeo is nu nog chef van de CIA. (Foto:Wikipedia)
Mike Pompeo is nu nog chef van de CIA. (Foto:Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname