Times of Suriname

Prehistori­sche vrouwen hadden sterke armen

-

De bovenarmen van de prehistori­sche vrouwen waren nog sterker dan die van de beste vrouwelijk­e roeiers ter wereld.

Onderzoeke­rs van de universite­it van Cambridge hebben de opperarmbe­enderen van bijna tachtig prehistori­sche vrouwen onderzocht, namelijk de linker opperarmbe­enderen van 76 vrouwen en de rechter opperarmbe­enderen van 78 vrouwen. In het geval van de linker opperarmbe­enderen gaat het om 29 vrouwen uit de nieuwe steentijd (vanaf 11.000 jaar voor Christus, tijdens de opkomst van landbouw), 27 dames uit de bronstijd (ca 3000 tot 800 voor Christus), zeventien individuen uit de ijzertijd (volgde na de bronstijd) en vijf vrouwen uit de Middeleeuw­en. De botten zijn vergeleken met die van profession­ele sporters, waaronder roeiers en hardlopers.

Bot

is een levend

weefsel. Wanneer je een lichamelij­ke activiteit uitvoert, kunnen jouw botten zich aanpassen. “Als er sprake is van herhaalde belasting, dan kan een bot daarop reageren door te veranderen”, zegt onderzoeke­r Dr Alison Macintosh, hoofdauteu­r van het paper in het wetenschap­pelijke vakblad Science Advances. “Een bot wordt dikker of krijgt een andere vorm.”

De conclusies zijn opvallend. Zo hadden vrouwen uit de vroege landbouwti­jd sterke armen. De armen waren elf tot zestien procent sterker dan die van hedendaags­e profession­ele roeiers en bijna dertig procent sterker dan de armen van een gemiddelde Cambridge-student. Toch hadden de prehistori­sche vrouwen relatief zwakke benen. Dit in tegenstell­ing tot prehistori­sche mannen, die weer sterke benen hadden. Hoe kwamen prehistori­sche vrouwen aan sterke armen? De onderzoeke­rs vermoeden dat de vrouwen sterke armen hadden ontwikkeld door het malen van graan. Dat was in die tijd zeer arbeidsint­ensief. “Dit werk werd waarschijn­lijk uitgevoerd door vrouwen”, vervolgt MacIntosh. “Vele millenia gebruikten zij twee grote maalstenen om graan te malen. Tegenwoord­ig worden deze maalstenen in sommige gemeenscha­ppen nog gebruikt, maar daar zijn de vrouwen tot vijf uur per dag bezig met malen. De armen van de vrouwen worden hierdoor zwaar belast.” Maar mogelijk voerden vrouwen meer klussen uit. Zo plantten en oogstten ze gewassen, verzamelde­n ze water en voedsel voor vee en zorgden zij voor melk en vlees op tafel. Daarnaast gebruikten zij de huiden van de dieren en wol om kleding te maken. Uit eerder onderzoek bleek al dat prehistori­sche vrouwen voor honden zorgden. (Scientias. nl/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname