Times of Suriname

Gevederde dinosaurus­sen konden nogal pluizig zijn

-

Onderzoeke­rs bestudeerd­en de uitzonderl­ijk goed bewaard gebleven fossiele resten van de gevederde dinosaurus Anchiornis toen ze tussen de contourver­en (de veren die het lichaam bedekken) een heel nieuw type veer ontdekten. De veer had een korte pen, waaruit lange ‘draden’ (ook wel baarden genoemd) ontspronge­n. Dergelijke veren moeten Anchiornis een pluizig voorkomen hebben gegeven, zo stellen de onderzoeke­rs. En daarmee zag deze dinosaurus er heel anders uit dan de moderne vogels die van de dino’s afstammen en een veel gestroomli­jnder verenpak hebben.

Mogelijk was dat donzige verenpak van Anchiornis in veel opzichten wat minder handig dan het gestroomli­jnde verenpak van moderne vogels. Zo is Anchiornis met zijn pluizige veren waarschijn­lijk minder goed in staat geweest om zijn temperatuu­r te controlere­n. Ook moet de dino meer weerstand hebben ondervonde­n tijdens het glijden en minder goed in staat zijn geweest om water af te stoten dan de moderne vogel met zijn strakke verenpak.

De nieuwe ontdekking­en veranderen de kijk die we op deze dinosaurus hebben en resulteert volgens de onderzoeke­rs in de meest nauwkeurig­e artistieke impressie die we tot op heden van een dinosaurus­soort hebben. Je ziet ‘m hem hiernaast. Te zien is dat het lichaam van Anchiornis bedekt is met pluizige veren, terwijl er lange, hardere veren te vinden zijn op de armen, poten en rond de staart. Deze veren vergrootte­n het oppervlak van de dinosaurus aanzienlij­k en dat kwam van pas wanneer deze door de lucht gleed (Anchiornis kon niet vliegen, maar wel van de ene naar de andere boom glijden).

“Onze studie biedt nieuwe inzichten in het uiterlijk van de dinosaurus­sen, hun gedrag en fysiologie en de evolutie van veren, vogels en actief vliegen”, vertelt onderzoeke­r Evan Saitta. (Scientias.nl/Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname