Times of Suriname

Minderjari­ge kinderen mogen voorlopig in Amersfoort blijven

-

UTRECHT - De twee kinderen Howick (12) en Lili (11) van een naar Armenië uitgezette moeder, kunnen voorlopig terugkeren naar hun vertrouwde omgeving in Amersfoort. Ze mogen daar in elk geval tot mei wonen bij een gezin dat bevriend was met hun moeder. Dit heeft de familierec­hter in Utrecht gisteren bepaald.

Deze rechtszaak, aangespann­en door de Kinderbesc­herming, ging nadrukkeli­jk niet over de vraag of de kinderen voorgoed in Nederland mogen blijven. Het ging er in deze zaak om wie voor hen zorgt, zolang die vraag niet is beantwoord. “In het gesprek met de kinderen kwam duidelijk naar voren dat zij terug willen naar hun oude en bekende omgeving”, aldus de rechter. De kinderen leven al vanaf zeer jonge leeftijd in Nederland en zijn meerdere keren verhuisd. Hun moeder ontving in de negen jaar dat zij met hen in Nederland verbleef meerdere afwijzinge­n op haar vraag om een verblijfsv­ergunning. Al na enkele maanden in Nederland ontving ze haar eerste afwijzing, maar ze startte daarna elke mogelijke procedure om met haar kinderen in Nederland te kunnen blijven, alle zonder resultaat. Justitie zette moeder Armina in augustus alleen uit, toen haar kinderen onvindbaar waren. Lily en Howick verbleven op een onderduika­dres in Nederland. Al snel werden ze daar gevonden. Ze kwamen toen onder voogdij van stichting Nidos en woonden in een pleeggezin. “Zij leven in onzekerhei­d en het is niet duidelijk hoe hun toekomst eruit zal zien. Dat heeft een grote invloed op het welzijn en gevoel van veiligheid van de kinderen”, oordeelt de rechtbank. Daarom moeten de kinderen onder toezicht worden gesteld.

De tijdelijke voogdij van Nidos wordt ingetrokke­n. De moeder is in Armenië goed bereikbaar en kan van daaruit, samen met Nidos die de ondertoezi­chtstellin­g zal uitvoeren, haar gezag blijven uitoefenen, aldus de rechter. De rechter vindt het niet aannemelij­k dat de moeder de kinderen met behulp van haar netwerk opnieuw zal laten onderduike­n. In augustus werden diverse acties gevoerd in Amersfoort voor Howick en Lili, onder meer door hun basisschoo­l ‘t Anker. De directeur van deze school zei gistermidd­ag dat ze geen contact meer had gehad met de kinderen, sinds zij waren ondergedok­en. Zij was er ook niet van op de hoogte dat de kinderen weer zullen terugkeren naar hun buurt in Amersfoort. (Volkskrant.nl)

 ??  ?? Defence for Children voert actie tegen de uitzetting van Howick (12) en Lili (11) naar Armenië. (Foto: ANP)
Defence for Children voert actie tegen de uitzetting van Howick (12) en Lili (11) naar Armenië. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname