Times of Suriname

2OLHSULMV VWLMJW RS VLJQDOHQ 23(& GHDO

-

OO67ENR,-K - De priMs van olie stiMgt nX O3E&leden overeenste­mming liMken te KeEEen Eereikt om KXn prodXctie met nog eens negen maanden te Eeperken tot de ]omer van .

+et oliekartel prodXceert sinds Eegin dit Maar milMoen vaten per dag minder. Die Eeperking Zordt doorge]et tot april volgens Xitspraken van O3E&-leden EiMeen in Wenen. Daarmee steeg de priMs van %rentolie als meest verKandeld­e grondstof ter Zereld tot Eoven 86 dollar per vat van liter. W7,-olie Zerd

meer Zaard tot 86 dollar per vat KoeZel de verlenging van de prodXctieE­eperking na marktgerXc­Kten al Zerd ingescKat. O3E&aanvoerder 6aXdi-$raEis de grootste prodXcent meldde dat Ket te vroeg is om te spreken over een e[it Xit de KXidige overeenkom­st. Dieper sniMden in de olieXitstr­oom is niet nodig aldXs 6aXdi$raEis. $an de pomp Eleven priMsstiMg­ingen Eeperkt.

6inds Eegin dit Maar KeEEen de O3E& en RXsland KXn prodXctie verlaagd om ]o de oliepriM]en op te krikken. De]e deal loopt nX nog tot eind maart. Door de prodXctiev­erlaging langer door te ]etten Kopen de partiMen dat de priM]en nog verder Kerstellen. &rXciaal voor de priMs is volgens Kandelaren de rol die RXsland als niet-O3E&lid speelt. *istermidda­g voegden de RXssen ]icK EiM de vergaderin­g in Wenen. Volgens %loomerg is er steXn van de RXssen.

+et kartel O3E& dat eerder intern verdeeld Zas ]oekt daarnaast nadrXkkeli­Mk toenaderin­g tot andere olieprodXc­enten om de oliepriMs te controlere­n. $nalisten ZaarscKXZe­n dat er nog niets ]eker is. De EiMeenkoms­t vandaag in Wenen dient als opmaat voor definitiev­e afspraken. ,n Ket verleden scKonden O3E&-leden eerder gemaakte afspraken doorlopend. De Organisati­e van Olie-e[porterende /anden meldde dat leden nog altiMd voorraden aan Ket Eeperken ]iMn. De geZenste voorraadni­veaXs ]iMn nog niet Eereikt aldXs 6aoedi-$raEis. Daarmee ]iMn grote priMsstiMg­ingen niet te verZacKten. 7egeliMker­tiMd spelen specXlante­n in de olieZereld een grote rol mikkend op een toekomstig­e vraag- of aanEodZiM]iging.

,ran stelt de olievoorra­ad iedere drie maanden af te stemmen op de EeKoefte in de markt. 6tiMgt de priMs van rXZe olie te snel dan geeft dat rXimte aan prodXcente­n in scKalie Xit de Verenigde 6taten. ,ran noemde in de ocKtend een priMs van 86 dollars per vat toereikend voor Ket land. 0arktvorse­rs ZaarscKXZe­n dat een afspraak moet komen vandaag anders ]oX de priMs kXnnen Zeg]akken.

(De Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname