Times of Suriname

9HUVFKULNN­HOLMNH VQHHXZPDQ LV JHZRRQ HHQ EHHU

-

'e verschrikk­elijke sneeuw man, ook wel bekend als Yeti, is de Aziatische soort genoot van wat Amerikanen Bigfoot noemen. Volgens eeuwenoude en vrijwel on uitroeibar­e mythes leeft de een op de besneeuwde toppen van de Himalaya, de ander in donkere Noord Amerikaans­e bossen. Wie er ooit een dacht te zien, gelooft heilig in hun bestaan. 'e wetenschap lijkt helaas het laatste woord te hebben.

Pootafdruk­ken, wazige foto’s en gevonden haren en tan den moeten de griezelver halen vaak kracht bijzetten. Wetenschap­pers hebben nu het dna van negen van die ‘bewijsstuk­ken’, waaronder gemummific­eerde wezens uit 7ibetaanse kloosters, onder zocht. *ezien de uitkomsten ziet het er voor de sneeuwman en zijn Amerikaans­e broer niet best uit. 'e door berg bewoners van Nepal, Bhutan en China gevonden haren en tanden werden, door onder meer onderzoeke­rs van de universite­it van Buffalo, aan de nieuwste genetische tech nieken onderworpe­n, schrijft The Guardian. 'e uitkomst is ontnuchter­end: het gaat om resten van acht beren en een hond. “'it onderzoek toont aan dat moderne wetenschap werkelijk in staat is om een antwoord te geven op mys teries als dit’’, zegt Charlotte /indTvist, een e[pert op het gebied van berengenet­ica en medeauteur van het onder zoeksrappo­rt. 8iteraard be gon zij met enige scepsis aan het onderzoek. “Ik vertrouw de de verhalen gewoon niet’’, vertelt ze. Het meest tot de verbeeldin­g sprekende stukje bewijsmate­riaal kwam van een harig en aapachtig op gezet wezen uit het 0essner 0ountain 0useum. Het crea tuur, dat een mengelmoes van berenhaar en een hondengebi­t bleek, zette de trend voor de rest van het onderzoek. 2ok vijftien restanten uit de ar chieven van musea en dieren tuinen werden onder de loep genomen, maar ook in deze gevallen ging het om beren soorten die op de Himalaya en de 7ibetaanse hoogvlakte­s leven.

Hoewel de studie niet het be wijs voor het bestaan van de Yeti leverde, gaf het de onder zoekers wel nieuwe inzichten in de evolutiona­ire ontwik keling van de beer. 7wee dna sporen, die werden ver geleken met de gegevens uit een internatio­nale database, waren namelijk niet helemaal thuis te brengen. 'e weten schappers zeggen dat het om een onbekende berensoort gaat. 0ogelijk gaat het om hybride, een kruising tussen een bruine beer en een ijsbeer. /indTvist is ervan overtuigd dat de uitkomst van het on derzoek de mythe niet voor goed de kop in zal drukken. ,,Ik weet zeker dat de legen des en mythes voort zullen le ven’’, lacht ze. “Je kunt nooit helemaal bewijzen dat er daar buiten niets is.’’ Een mening die ook cryptozool­oog, speur der naar verborgen levensvor men, Jonathan 'ownes is toe gedaan. “Ik denk dat er nog steeds een kans bestaat dat er onbekende apensoorte­n zijn, die wachten op ontdekking.’’ (AD.NL/Foto: Reuters.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname