Times of Suriname

*EEN SSRAKE VAN MONETAIRE fiNANCIERI­NG

-

PARAMARIBO ± De Centrale Bank van Suriname CBvS heeIt kennis genomen van berichten die circuleren op sociale media. De bank zou geld, Surinaamse Dollar bankbiljet­ten, hebben geïmportee­rd om daarmee monetair te financiere­n. De bank brengt daarom ter algemene kennis dat nieuwe bankbiljet­ten, die bijkans een jaar geleden besteld zijn bij de, in het buitenland gevestigde drukker, nu zijn aangekomen. Deze bankbiljet­ten zijn enkel en alleen bestemd om oude, versleten bankbiljet­ten te vervangen. Dit meldt de bank in een persberich­t.

geeIt aan dat de biljet ten niet even µovernight¶ be steld zijn zoals via social me dia gesuggeree­rd wordt. Dat kan ook nooit omdat er wei nig drukkers in de wereld zijn die bovendien verschille­nde landen moeten bedienen. Be stel je dus laat dan loop je risico¶s dat het binnenland­s betalingsv­erkeer niet meer vlot verloopt. Bij verschil lende gelegenhed­en heeIt de bank aangegeven dat het ver zorgen van een schone geld circulatie tot de kerntaken van elke &entrale Bank behoort. Bankinstel­lingen waaronder ook &entrale banken zullen om veiligheid­sredenen ervoor waken om berichtgev­ingen te doen over hun geldversch­ep ingen. Ook de drukkers waar schuwen daartegen.

9anwege het Ieit dat het be talingsver­keer in 6uriname veelal contant geschied en sinds de introducti­e van de $7M¶s in het land is dat niet minder geworden moet de vervanging van biljetten Ire Tuent geschieden aangezien versleten biljetten vast blij ven zitten in de machines. De samenlevin­g wordt dus gewnIormee­rd dat de nieuwe bankbiljet­ten om geen enkele andere reden zijn ingevoerd en nadrukkeli­jk wordt hierbij erop gewezen dat de &entrale Bank van 6uriname niet mo netair financiert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname