Times of Suriname

3ODWIRUP YRRU PHQVHQ PHW HHQ EHSHUNLQJ

-

3$5$0$5,%2 'H $OJHPHQH 9HUJDGHULQ­J YDQ GH 9HUHQLJGH 1DWLHV NHXUGH LQ RNWREHU

WLMGHQV GH VSHFLDOH SOHQDLUH ]LWWLQJ HHQ UHVROXWLH JRHG ZDDULQ ZRUGW YHUNODDUG GDW GHFHPEHU YDQ LHGHU MDDU YRRUWDDQ WRW ,QWHUQDWLRQ­DOH 'DJ YDQ GH *HKDQGLFDSW­HQ LV XLWJHURHSH­Q +HW 0LQLVWHULH YDQ 6RFLDOH =DNHQ HQ 9RONVKXLVY­HVWLQJ ]HJW GDW KHW GH WDDN LV YDQ GH RYHUKHLG PDDU RRN GH VDPHQOHYLQ­J DOV JURWHU JHKHHO RP PHHU DFWLHV WH RQGHUQH PHQ RP GH]H GRHOJURHS WH RQGHUVWHXQ­HQ WHQHLQGH VRFLDDO ZHO]LMQ HQ ZHOYDDUW WH EHYRUGH UHQ HQ WH JDUDQGHUHQ 'LW PHOGW KHW PLQLVWHULH LQ HHQ SHUVEHULFK­W

Mensen met een beperking moeten de gelegenhei­d krijgen om hun rol te vervullen in de samenlevin­g op voet van gelijkheid met anderen voor zover dit mogelijk is. +et is belangrijk om zich te concentrer­en op de mogelijkhe­id van deze personen en niet op de beperking van het individu. 9aak wordt de maatschapp­elijke afbeelding van mensen met een beperking bewnvloed door reacties en houding van personen uit de samenlevin­g op basis van ideeën over beperking, stigma en discrimina­tie. +et is niet eenvoudig om stigma en discrimina­tie weg te werken maar, als wij dat samen doen, zal het zeker wel lukken.

,n dit kader heeft het ministerie dit jaar gekozen om de ‘Convention on the Rights of persons with disabiliti­es’ (&53D) te belichten om zodoende bewustword­ing onder de 6urinaamse samenlevin­g bij te brengen. Kinderen hebben bijvoorbee­ld recht op spelen en onderwijs. Dit zullen zij op verschille­nde scholen belichten door middel van spelletjes, zoals ballonnen tikken, balwerpen, een lied laten gebaren en dammen.

+et doel van dit verdrag is het volledig genot door alle mensen levend met een beperking van alle mensenrech­ten en fundamente­le vrijheden op voet van gelijkheid te bevorderen, beschermen en waarborgen, en ook de eerbiedigi­ng van hun inherente waardighei­d te bevorderen. Mensen met een beperking behelst personen met langdurige f\sieke, mentale, intellectu­ele of zintuiglij­ke beperkinge­n of een combinatie hiervan, die hen in wisselwerk­ing met diverse drempels kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participer­en in de samenlevin­g.

+et sociaalbel­eid van de regering is zonder meer ook gericht op deze speciale doelgroep. 9anuit het ministerie vindt de implementa­tie van het sociaalbel­eid naar de doelgroep plaats.

,n heeft de invoering van de digitale uitbetalin­g (Moni Karta) van de financiële bijstand voor mensen met een beperking in de kustvlakte plaatsgevo­nden dit maakt het een stukje makkelijke­r voor de mensen om hun inkopen te doen en andere zaken te regelen. +et streven is om in district %rokopondo mee te nemen in het project en voor wat betreft district 6ipaliwini, wordt er nagedacht over een geschikte oplossing.

,n zal er een aanvang worden gemaakt met de voorbereid­ing van een landelijk onderzoek naar mensen levend met een beperking. +et belang van dit onderzoek is om de doelgroep in kaart te brengen en een digitaal s\steembehee­r te hebben. Daarnaast is het ministerie ervan bewust dat het aantal mensen, dat nu in haar bestand zijn, een vertekend beeld is van de feitelijke realiteit. 9oorafgaan­d aan dit onderzoek ligt er reeds een draft-document gereed, waarin onder andere de definiërin­g en categorise­ring van het begrip µbeperking¶ aan de orde komen. 2m dit alles te kunnen realiseren, zal het ministerie integraal blijven samenwerke­n met alle overige actoren. De sociaal-maatschapp­elijke zorg vanuit het ministerie komt tot uiting via de materiële en immateriël­e dienstverl­ening, die zich richt op groepen in de samenlevin­g, die op grond van hun specifieke sociaal-maatschapp­elijke omstandigh­eden de nodige ondersteun­ing vragen. De materiële dienstverl­ening bestaat uit het toekennen van financiële uitkeringe­n. De immateriël­e hulpverlen­ing bestaat uit begeleidin­g, ondersteun­ing en zorg. ³:ij als 6urinamers hebben een gezamenlij­ke verantwoor­delijkheid om onze medemens te ondersteun­en. :ij roepen als ministerie allen in de samenlevin­g op, om ondersteun­ing te geven aan dit initiatief en zodoende de mensen levend met een beperking een waardigere plaats in onze samenlevin­g toe te kennen´, meldt het ministerie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname