Times of Suriname

0LQLVWHULH YDQ 9RONVJH]RQGKHLG ODQFHHUW FDPSDJQH

‘Treat all’

-

3$5$0$5,%2 LV GH QDDP YDQ GH FDPSDJQH GLH KHW 0LQLVWHULH YDQ 9RONVJH]RQGKHLG RS :HUHOG $LGV 'DJ

GHFHPEHU KHHIW JHODQFHHUG 'LW PHOGW KHW 1DWLRQDDO ,QIRUPDWLH ,QVWLWXXW LQ HHQ SHUVEHULFK­W

‘Treat All’ lukt alleen in combinatie met ‘Test & Start’ laat je testen en begin zo vroeg mogelijk met remmers. $lleen dan slaagt 6uriname erin om iedereen te behandelen tegen de overdracht van het virus. 2p :ereld $ids Dag konden bezoekers zich op het parkeerter­rein van de Dermatolog­ische Dienst laten testen op hiv en 7uberculos­e (7%). =e konden ook hun bloedsuike­r en bloeddruk laten meten. :ie leeft met hiv, moet zo snel mogelijk beginnen met remmers, medicijnen die de nadelige gevolgen van het virus kunnen beperken. 2m te weten als je hiv in je bloed hebt, moet je zich laten testen.

2p :ereld $ids Dag staat de wereld voor de ste keer stil bij hiv en $ids. 2ok in 6uriname zijn wij solidair met mensen, die leven met hiv en met de mensen om ons heen voor wie de gevolgen van deze infectie voelbaar zijn. +iv is nu een chronische ziekte, waarmee je oud kunt worden, als je op tijd begint met remmers en kiest voor een gezonde leefstijl. 5emmers zijn gratis, ze zijn dus voor iedereen beschikbaa­r. 1iemand hoeft meer te overlijden aan de gevolgen van hiv ,n 6uriname gebruiken ongeveer personen hivremmers. (en groot deel van hen leidt een normaal leven, met werk of studie, sport en een gezins- of sociaal leven. +elaas leven naar schatting

tot personen in ons land met hiv zonder dat zij dat weten. +et is erg belangrijk om met remmers te beginnen, voordat het virus je lichaam verzwakt. Daarom benadrukt 9olksgezon­dheid het belang van regelmatig testen. ,n 6uriname worden kwetsbare groepen al ongeveer twee jaar gestimulee­rd om zich te laten testen. 9orig jaar is circa

. keer een hiv-test afgenomen. (nkele jaren eerder waren dat er nog . . /et op het gaat om het aantal testen, niet om het aantal personen 6ommige mensen laten zich jaarlijks twee tot drie keer testen, anderen misschien nog vaker. +elaas gaan veel mensen pas testen wanneer zij klachten hebben en hun weerstand al is verminderd.

+et is belangrijk om je regelmatig te laten testen - en in elk geval wanneer je risico hebt gelopen. 9orig jaar zijn er nieuwe gevallen van hiv geregistre­erd. =wangere vrouwen worden altijd getest op hiv, om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus wordt overgedrag­en van moeder op kind. ,n was , procent van de bab\¶s gewnfectee­rd met hiv.

1iet alleen op :ereld $ids Dag kan men zich laten testen op hiv. Dat kan het hele jaar vyyr de test heb je een intakegesp­rek en de uitslag krijg je binnen een half uur. Men kan zich testen bij Dermatolog­ische Dienst, Malaria 7rop &linic, 6tichting /iefdevolle +anden, 5*D¶s te )lora, /atour, /a 9igilantia, /el\dorp, $lbina en :ageningen en alle klinieken van de Medische =ending. Met een lab briefje van de huisarts kan men terecht bij alle ziekenhuis- en particulie­re laboratori­a. 2ok 6tichting /obi doet tegen een vergoeding hiv-testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname