Times of Suriname

6\OYDQD 6LPRQV YHUKXLVW HQ ZLO PHHGRHQ DDQ $PVWHUGDPVH JHPHHQWHUD­DGVYHUNLH]LQJHQ

-

A0ST(5DA0 - Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen om als lijsttrekk­er namens haar Bij1 mee te kunnen doen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen komend voorjaar. Dat heeIt de voormalige tv-presentato­r twee weken geleden bekendgema­akt op een interne vergaderin­g van µBij1 020¶ de aIdeling van de door haar opgerichte partij in Amsterdam.

Bij1 Amsterdam heeIt het nieuws tot nu toe niet naar buiten gebracht omdat de leden de kandidaten­lijst nog moeten vaststelle­n. Simons die nu nog in de aan Amsterdam grenzende gemeente OuderAmste­l woont was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. 0aar lokaal bestuursli­d 0anju 5eijmer bevestigt een Facebook-bericht van Bij1-lid en publicist Anja 0eulenbelt over Simons¶ kandidatuu­r.

0et Simons als lijsttrekk­er van Bij1 krijgt de Amsterdams­e politiek er na Denk en Forum voor Democratie nog een nieuwkomer van gewicht bij. In de gemeentera­ad waar PvdA D66 99D SP en *roenLinks al decennia de dienst uitmaken vrezen de gevestigde partijen flink wat zetels kwijt te raken. Algemeen wordt rekening gehouden met een µtotale versnipper­ing¶ van de raad.

Behalve de strijd met de gevestigde partijen belooIt vooral het debat tussen de nieuwkomer­s onderling Iel te zijn. 0et name stevige conIrontat­ies tussen Sylvana Simons en lijsttrekk­er Annabel 1anninga van Forum voor Democratie liggen voor de hand. De twee vrouwen waren de aIgelopen jaren opponenten in nationale debatten over racisme en discrimina­tie. Simons streed bijvoorbee­ld tegen het gebruik van het woord µneger¶ en µde racistisch­e karikatuur van =warte Piet.¶Terwijl columnist 1anninga intussen met provoceren­de termen strooide als µdobberneg­er¶ (bootvlucht­eling) en µklaagnege­r¶ (gekleurde mensen die zich verzetten tegen etnisch profileren en discrimina­tie bij sollicitat­ies). 1anninga noemde Simons in de Volkskrant µeen beetje een gekke vrouw¶. Alle drie de nieuwe partijen profileren zich sterk op onderwerpe­n die verband houden met integratie en cultuur. Die spelen op lokaal niveau onder meer bij beleid over scholen musea en antiradica­lisering. 0aar het overgrote deel van de beleidsthe­ma¶s waarover de emoties lokaal hoog oplopen zijn moeilijk te linken aan de speerpunte­n van de drie partijen. =o zullen zij ook opvattinge­n moeten hebben over onderwerpe­n als ruimtelijk­e ordening het percentage sociale huurwoning­en in de stad en regels voor Airbnb.

(erder dit jaar zei Simons om die reden te twijIelen over een rol in de Amsterdams­e gemeentera­ad (naast haar huiver om Ouder-Amstel te verlaten). ³Als je in de gemeentera­ad wilt meedoen heb je iemand nodig die heel goed is ingevoerd op gemeenteli­jk niveau ´ zei ze tegen De Telegraaf. ³0aar ze heeIt er lang en goed over nagedacht en ze heeIt besloten deze nieuwe weg in te slaan ´ zegt 0anju 5eijmer.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname