Times of Suriname

5XVWLJH GHPRQVWUDW­LH WHJHQ =ZDUWH 3LHW LQ 'RNNXP

-

'2..80 'e demonstrat­ie tegen =warte 3iet in het centrXm van 'oNNXm verliep ]aterdag rXstig ,n de )riese stad is een noodbevel van Nracht omdat er gevreesd werd voor conIrontat­ies

De groep die in het centrum tussen 14.00 en 16.00 uur demonstree­rde bestond uit actievoerd­ers van Stichting 1ederland :ordt Beter. =ij mochten zich als enige op het plein Acht =aligheden begeven en er waren geen andere mensen welkom tijdens de demonstrat­ie.

Lopend op weg naar het centrum riepen de mannen en vrouwen ‘No more blackface’. De sIeer was een beetje grimmig maar rond het plein was het rustig. De actievoerd­ers droegen spandoeken met daarop teksten als ‘Zwarte Piet is zwart verdriet’.

=e zijn voorlopig niet van plan om te stoppen met acties tegen =warte Piet. ³:e gaan door tot de allerlaats­te Piet de benen heeIt genomen ´ zei -erry AIriyie de voorman van de actiegroep. ³1u is 1ederland tegen ons maar over twintig jaar zal 1ederland ons dankbaar zijn.´ 9oor de toespraak van AIriyie bracht burgemeest­er 0arga :aanders kort een bezoek aan de actievoerd­ers. =e wilde alleen kwijt dat ze kwam om kennis te maken met de groep en om de sIeer te proeven. 1a enige tijd vertrok ze weer.

+et noodbevel werd ingezet omdat de politie inIormatie heeIt dat behalve tegenstand­ers van =warte Piet van de Stichting 1ederland :ordt Beter ook andere groepen zich zaterdag zouden melden in de Friese stad.

+et e[treemrecht­se Pegida 1ederland heeIt uiteindeli­jk van 12.00 tot 14.00 uur met =warte Pieten pepernoten uitgedeeld in het centrum van Dokkum. De organisati­e liet op Twitter weten Dokkum te zijn uitgereden toen de demonstant­en aankwamen. Om in het centrum van de stad te komen moesten mensen zich zaterdagmi­ddag kunnen identifice­ren. De politie hield twee mensen aan omdat zij geen geldig identifica­tiebewijs konden laten zien. De demonstrat­ie van 1ederland :ordt Beter was bij de gemeente aangemeld. +et was een inhaalacti­e omdat de demonstrat­ie die gepland stond tijdens de nationale intocht van Sinterklaa­s door tegendemon­stranten werd verhinderd. De bussen waarin de activisten zaten werden toen op de A7 klemgerede­n door Friese voorstande­rs van =warte Piet. Tussen tweehonder­d en 250 mensen deden zaterdag mee met de demonstrat­ie. (en grote groep werd vanuit Amsterdam in drie bussen onder begeleidin­g van de 0( naar Dokkum geleid. Ook gingen er mensen met eigen vervoer richting de Friese stad.

De gemeente Dongeradee­l waar Dokkum onder valt verzocht iedereen die zaterdag voor =warte Piet wilde demonstrer­en zich te melden bij de +anspoort in het westen van het centrum. Daar was voor hen een demonstrat­ievak ingericht.

De gemeente liet zaterdagoc­htend in een persberich­t weten dat iedereen met goede bedoelinge­n welkom was en dat het leven in de stad ondanks de demonstrat­ies gewoon doorgaat. De politie zou mensen bij de ingang van het centrum controlere­n.

8it het noodbevel bleek dat de µdriehoek¶ (burgemeest­er politie en Openbaar 0inisterie) ondanks alle veiligheid­smaatregel­en rekening hield met ongeregeld­heden en vernieling­en. Daarom werd gekozen voor het relatieI zware middel van het noodbevel dat de autoriteit­en meer bevoegdhed­en geeIt om de orde te handhaven.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname