Times of Suriname

Afgezette Catalaanse leider Puigdemont blijft tot na verkiezing­en in België

-

BELGIË - Carles Puigdemont zal de Catalaanse verkiezing­en van 21 december van een afstand volgen. De afgezette regeringsl­eider van Catalonië blijft, evenals de vier ministers die hem vergezelle­n, voorlopig in Brussel waar hij in voorarrest zit.

Dat heeft zijn advocaat Jaume Alonso-Cuevillas gezegd op de regionale Catalaanse radiozende­r RAC1. Hij verwacht onmiddelli­jk beroep te zullen aantekenen als justitie in België maandag besluit de vijf politici uit te leveren aan Spanje.

“Wat er ook gebeurt, ze zullen zeker in Brussel blijven tot 21 december en ik denk zelfs wel tot half januari. Ik ben ervan overtuigd dat er in beroep en in cassatie zal worden gegaan om te voorkomen dat België hen naar Spanje terugstuur­t,” aldus Alonso-Cuevillas. De 54-jarige Puigdemont verblijft sinds eind oktober met vier van zijn voormalige ministers in België. Spanje heeft om uitleverin­g van het vijftal gevraagd. De beslissing van België wordt medio december verwacht. Puigdemont maakte op 25 november in Brugge een begin aan zijn verkiezing­scampagne in de aanloop naar de door de Spaanse overheid georganise­erde regionale verkiezing­en. Het gezag in Madrid ontsloeg het Catalaanse bestuur en stuurde het parlement naar huis nadat de bevolking zich in een referendum uitsprak voor afscheidin­g. Puigdemont riep daarop de onafhankel­ijkheid uit. Op dit moment zitten nog acht Catalaanse prominente­n vast in Spanje omdat zij de Catalaanse onafhankel­ijkheid hadden uitgeroepe­n. Ook de voorzitter van het Catalaanse regioparle­ment Carme Forcadell zat vast, maar werd op 10 november vrijgelate­n na het betalen van een borgsom van 150.000 euro.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname