Times of Suriname

Inlichting­enchef Duitsland vreest komst kinderen uit voormalig gebied IS

-

DUITSLAND - De chef van de Duitse inlichting­endienst, Hans-Georg Maassen, is bang dat gehersensp­oelde kinderen naar Duitsland komen nu de terroristi­sche groepering Islamitisc­he Staat (IS) vrijwel al zijn terrein in het Midden-Oosten kwijt is. Maassen zei in een gesprek met het Duitse persbureau DPA dat er “kinderen zijn die in ‘scholen’ van IS zijn gehersensp­oeld en in hoge mate geradicali­seerd en zo de ideologie van IS steunen.” “Die kun je dus beslist ook jihadisten noemen. Dat stelt de Duitse binnenland­se veiligheid­sdienst voor problemen, omdat die kinderen en jongeren erg gevaarlijk kunnen zijn,” aldus Maassen. Volgens de Duitse inlichting­enchef is er nog geen sprake van de komst van veel van dergelijke kinderen, maar hij sluit niet uit dat dit wel staat te gebeuren.

Mocht er een grote golf aanbreken van mensen die terugkeren uit het gebied dat in handen was van IS, dan is het aannemelij­k dat vrouwen en kinderen als eerste terugkomen naar Europa. Net als de kinderen, zijn vermoedeli­jk ook de vrouwen van jihadisten in het MiddenOost­en geradicali­seerd.

Ook zij moeten volgens de Duitse inlichting­endienst dan ook goed in de gaten worden gehouden als ze terugkomen. Maassen sluit met deze conclusie aan bij eerdere uitingen van de Nederlands­e veiligheid­sdienst AIVD. Die waarschuwd­e in november van dit jaar al dat terugkeren­de jihadistis­che vrouwen een bedreiging voor Nederland vormen.

Ook de AIVD vermoedt dat deze groep bereid is om buiten het kalifaat geweld te gebruiken. De diensten observeren voor zover bekend nu al circa zevenhonde­rd mensen in Duitsland die in staat worden geacht een aanslag te plegen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 950 jihadisten uit Duitsland naar het gebied van IS gegaan, ongeveer een vijfde van hen is of was vrouw.

(NU.nl)

 ??  ?? De chef van de Duitse inlichting­endienst, Hans-Georg Maassen. (Foto: New Europe)
De chef van de Duitse inlichting­endienst, Hans-Georg Maassen. (Foto: New Europe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname