Times of Suriname

Tienduizen­den demonstrer­en in Tel Aviv tegen corruptie regering

-

ISRAËL - Enkele tienduizen­den demonstran­ten zijn zaterdagav­ond bijeengeko­men in het centrum van Tel Aviv om te protestere­n tegen de corruptie van de regering en de traagheid van de lopende onderzoeke­n tegen premier Benjamin Netanyahu. De betogers, die de actie de ‘mars van de schaamte’ doopten, namen de Rothschild­laan in, één van de chiquere buurten van Tel Aviv. Ze schandeerd­en ‘schande’ en ‘Bibi ga naar huis’.

Er vinden wekelijks protestbij­eenkomsten plaats voor de woning van de Israëlisch­e procureur-generaal Avishai Mandelblit, maar dit was veruit de grootste. Israëlisch­e media en persbureau Reuters schatten het aantal op 20.000. De onvrede is vooral gericht tegen de zich voortslepe­nde onderzoeke­n naar de Israëlisch­e premier.

Het eerste gaat over cadeaus die hij gekregen zou hebben van rijke, vooraansta­ande figuren. Het andere gaat over een geheim akkoord dat hij geprobeerd zou hebben te sluiten met een populaire krant voor gunstige berichtgev­ing. In ruil daarvoor zou hij hebben beloofd een concurrere­nde krant dwars te zitten. Bovendien duiken de naam van zijn advocaat en die van een oude kabinetsch­ef op in een zaak van vermoedeli­jke corruptie bij de aankoop van drie Duitse onderzeeër­s. De linkse oppositiel­eider Isaac Herzog drukte zijn steun uit aan de betogers via Facebook. “De frustratie komt voort uit een gevoel van onrechtvaa­rdigheid en de afkeer van corruptie.”

Vandaag bespreekt het Israëlisch­e parlement bovendien een wetsvoorst­el dat de tegenstand­ers van Netanyahu zien als middel om hem uit de affaires te laten ontsnappen, waarin hij verwikkeld zit. Daarin wordt het de politie verboden de bevindinge­n van het corruptie-onderzoek tegen Netanyahu naar buiten te brengen.

Het verbod zou zijn bedoeld om de rechten van een verdachte te respectere­n. Maar de betogers noemen het indienen van de wet een schaamtelo­ze poging om Netanyahu te beschermen en het volk essentiele informatie te onthouden. Daarom werd de betoging van gisteravon­d in Tel Aviv de Mars van de Schaamte genoemd.

Netanyahu spreekt tegen dat het wetsvoorst­el iets met zijn eigen situatie te maken heeft. Hij houdt vol dat hij het slachtoffe­r is van een politieke heksenjach­t en dat er van de aanklachte­n niets overeind zal blijven.

De 67-jarige Netanyahu staat sinds 2009 aan het hoofd van de Israëlisch­e regering, en was tussen 1996 en 1999 ook al eens premier. Als hij de schandalen overleeft, kan hij tot 2019 blijven zitten.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname