Times of Suriname

Onderhande­lingen tussen regering Venezuela en oppositie opnieuw gestrand

-

VENEZUELA - De onderhande­lingen tussen de regering van de Venezolaan­se president Nicolás Maduro en de oppositie zijn opnieuw gestrand. De partijen proberen al enige tijd een akkoord te bereiken over de politieke en economisch­e crisis in het land.

Hoewel de onderhande­lingen in de Dominicaan­se Republiek zaterdag zijn stopgezet, volgen over twee weken nieuwe gesprekken tussen de partijen.

De verenigde oppositiep­artijen willen dat de regering in 2018 vrije en eerlijke presidents­verkiezing­en garandeert. Ook wordt aangedrong­en op het toestaan van humanitair­e hulp uit het buitenland om de gevolgen van de enorme economisch­e crisis in het land te verlichten. Verder wil de oppositie een paar honderd gevangen activisten vrijlaten en respect voor het door de oppositie geleide congres. Volgens de coalitie probeert Maduro met de voortduren­de gesprekken tussen de oppositie en de regering tijd te rekken, om hervorming­en door te voeren. De president beschuldig­t zijn tegenstand­ers er op zijn beurt van dat de oppositie geweld boven de dialoog verkiest.

De spanningen tussen de Venezolaan­se regering en de oppositie zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Begin augustus werd na verkiezing­en, die door de oppositie geboycot werden, een grondwetge­vende vergaderin­g opgericht door Maduro. Daarin zitten vrijwel alleen personen die op de hand zijn van de regering van president Maduro. De vergaderin­g heeft als staatsorga­an de taken van het parlement overgenome­n. Politici van de oppositie worden sindsdien hard aangepakt. Als gevolg van de dreiging heeft oppositiel­eider Antonio Ledezma Díaz het land zelfs ontvlucht. Hij is naar Spanje vertrokken, nadat er door de regering opnieuw gedreigd werd om hem vast te zetten. De uitgesprok­en criticus van de regering werd in 2015 al een keer opgepakt en vastgezet in een gevangenis, maar kreeg later huisarrest.

Veel westerse landen beschuldig­en Maduro ervan een dictatuur te willen vestigen in Venezuela. De Verenigde Staten heeft het land na de verkiezing­en voor de omstreden grondwetge­vende vergaderin­g sancties opgelegd. De Amerikaans­e president Donald Trump, noemde Maduro een “slechte leider die ervan droomt een dictator te worden.”

(NU.nl)

 ??  ?? De spanningen tussen de Venezolaan­se regering en de oppositie zijn in het afgelopen jaar enorm toegenomen. (Foto: Nu. nl)
De spanningen tussen de Venezolaan­se regering en de oppositie zijn in het afgelopen jaar enorm toegenomen. (Foto: Nu. nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname