Times of Suriname

Volkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte

-

Vaker volkoren eten hangt direct samen met een lager sterfteris­ico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekte­n en obesitas, en mogelijk ook dikke-darmkanker. Dat meldt een groep vooraansta­ande voedingswe­tenschappe­rs. Ze hebben zich verenigd in het Internatio­nal Carbohydra­te Quality Consortium (ICQC). Ze roepen overheden op aan de consumente­n uit te leggen wat wel en geen volkoren product is.

Fred Brouns van de Universite­it Maastricht, een van de deze wetenschap­pers, zegt dat ook in Nederland veel producten het predicaat volkoren mogen claimen, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Dat moet worden aangepakt, aldus Brouns. Volkoren eten dus. Als je de genoemde gezondheid­svoordelen wilt bereiken, dien je twee keer per dag volkoren te nuttigen, stelt ICQC. En niet smokkelen. Genoemde gezondheid­svoordelen treden niet op bij de consumptie van geraffinee­rde graanprodu­cten, zoals wit brood of witte rijst. Maar wat is volkoren? Het predicaat

Advertenti­e betekent dat alle stoffen uit de oorspronke­lijke graanbron in dezelfde verhouding in het levensmidd­el moeten zitten. Das dat er onderweg niets uit wordt gefilterd. Dan heb je ook een geweldig product in handen. Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken dan die van groente en fruit.

Daarom raden veel internatio­nale voedselaut­oriteiten nu naast groente en fruit ook het consumeren van volkoren producten aan. Makkelijk is het overigens niet, om volkoren te eten. Granen zijn wereldwijd een van de belangrijk­ste voedselbro­nnen. Dit heeft geleid tot veel investerin­gen en snelle ontwikkeli­ngen op het terrein van de levensmidd­elentechno­logie, zoals de opkomst van geraffinee­rde meelproduc­ten Het ICQC vindt het tijd voor een ommekeer: terug naar volkoren. Hoewel lang niet alle wetenschap­pers het daar mee eens zijn.

(MSN.COM)

Voor het onderzoek werd gekeken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname