Times of Suriname

Hond of kat in huis? Pas op voor je gezondheid

-

(MSN.COM/Foto: www.

healthline.com) Drie op de vier honden- en katteneige­naren ontwormen hun huisdier onvoldoend­e. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van hun eigenaren, met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De worminfect­ies van dieren kunnen namelijk worden overgedrag­en op de mens. Dit blijkt uit een onderzoek van Ipsos onder ruim 500 honden- en katteneige­naren. Dit risico bestond natuurlijk altijd al, maar de laatste jaren is het toegenomen door het veranderen­de leefklimaa­t in Nederland. Hierdoor komen vaker (exotische) vormsoorte­n voor die een gezondheid­srisico voor de mens kunnen vormen. Het gericht en regelmatig ontwormen van huisdieren is in het belang

Advertenti­e van de volksgezon­dheid. Volgens parasitolo­og Paul Overgaauw kunnen de larven van bepaalde wormsoorte­n door het lichaam van de mens trekken. Dit leidt tot gezondheid­sklachten en in sommige gevallen zelfs tot schade aan lever, longen, ogen en hersenen.

Honden en katten kunnen geïnfectee­rd raken met wormen als ze in contact komen met grond, waarop eitjes uit besmette ontlasting aanwezig zijn. Ook kunnen ze de wormen oplopen door het eten van slakken of prooidiere­n. Tegelijker­tijd dragen ze hun infecties over op mensen: katten en honden doen hun behoefte vaak op grasvelden en in zandbakken, die mensen gebruiken om te recreëren.

Het grootste probleem met de worminfect­ies en de gevolgen daarvan, is dat veel mensen zich niet bewust zijn van de risico’s, of de gevolgen ervan onderschat­ten. Uit het onderzoek bleek dat ruim zes op de tien huisdierei­genaren niet weten dat de wormen van honden of katten ook risico’s voor de mens vormen. Meer dan drie op de tien eigenaren ontwormen niet periodiek, omdat ze geen wormen kunnen zien bij de ontlasting van hun dier. Jammer, want een worminfect­ie in een vroeg stadium is ook niet zomaar waar te nemen. Op het moment dat de wormen zichtbaar zijn in de ontlasting, is er waarschijn­lijk al veel schade aangericht.

Het risico dat de honden en katten en daarmee hun eigenaren lopen, is sterk afhankelij­k van hun leefgebied. Maar ook dieren die nooit buiten komen, lopen risico, omdat eigenaren de eitjes via hun schoenen naar binnen kunnen brengen. Dierenarts­en kunnen eigenaren informeren over de risico’s en de aanbevolen wormkuur voor hun dieren. (MSN.COM/Foto:

Blogspot.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname