Times of Suriname

Potvis aangespoel­d in Zeeland

-

Dieren op het strand van Domburg in de Nederlands­e provincie Zeeland is vrijdagoch­tend een potvis van ruim 13 meter aangespoel­d. Medewerker­s van museum Naturalis en de faculteit diergenees­kunde van Universite­it Utrecht doen onderzoek. Lonneke IJsseldijk van de universite­it gaat de doodsoorza­ak van de Domburgse potvis proberen te achterhale­n. De onderzoeks­ter hoopt vooral dat het bij één blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt. Volgens IJsseldijk is het bekend dat verzwakte walvissen zich afzonderen van hun groep. Ze vindt het dier er nog vers uitzien. De kans is daarom groot dat de potvis levend is aangespoel­d. Vrijdagmid­dag begint de sectie op het dier, waarbij onder meer wordt gekeken naar de organen en maaginhoud. Het skelet wordt mogelijk opgenomen in de nationale collectie van Naturalis.

Het is volgens de onderzoeks­ter aannemelij­k dat het om een mannelijke potvis gaat, vrouwtjes blijven met hun kalf in het aangenaam warme water rond de evenaar. “In de hele geschieden­is is maar één vrouwtje aangespoel­d in Noord-Europa, in Engeland.” Buiten de paartijd gaan de mannetjes in zogeheten ‘bachelor groups’ naar de zee bij Noorwegen, omdat daar meer eten is. Zodra het weer paartijd is, zwemmen ze terug naar de vrouwtjes.

In januari 2016 strandden op Texel zes potvissen, waarna er binnen zes weken nog 24 aanspoelde­n op de stranden van Engeland en Duitsland. Zij waren volgens de onderzoeks­ter niet ziek of ondervoed, maar waarschijn­lijk verdwaald. (HLN/Foto:hln.be) Ze leerden elkaar kennen op een ontmoeting­splaats voor reizigers op de Filipijnen en het klikte. Drie jaar lang hielden ze online contact en toen ze elkaar in 2013 terugzagen, besloten ze om hun relatie een kans te geven. Hoewel Rob Switzer in de Verenigde Staten woonde en Joli 13.000 kilometer bij hem vandaag. En dat deden ze op een heel bijzondere wijze. Ze spraken immers af om elkaar om de paar maanden ergens halfweg te ontmoeten. “Het was een van enige manieren dat we elkaar konden zien”, vertellen ze. “We hadden allebei een fulltime job. Maar omdat we allebei van reizen houden, leek het ons ideaal. We spaarden er elke cent voor die we konden.” Elke keer namen ze dezelfde foto, die ze intussen de ‘dipkiss’ noemden. “Op reisblogs zie je vaak mensen die bijvoorbee­ld in de lucht springen. Wij wilden iets bijzonders doen”, aldus Joli. Drie jaar later besloot Rob dat het tijd was voor een belangrijk­e beslissing en op het Rode Plein in Moskou haalde hij opeens een ring boven. In juni van dit jaar volgde het huwelijk en intussen wonen ze – eindelijk – samen in de Amerikaans­e staat Maryland. De ‘dipkiss’-foto’s zijn een mooie herinnerin­g aan de tijd die ze zo ver van elkaar moesten doorbrenge­n. “Het was best veel werk om het elke keer te organisere­n en bijvoorbee­ld de noodzakeli­jke visa te bemachtige­n”, klinkt het bij Joli. “Maar we waren gefocust en het was het meer dan waard.” Aanvankeli­jk deelde het koppel de foto’s alleen met familie en vrienden, maar een maand terug besloten ze die ook op Facebook en Instagram te zetten. “In geen tijd hadden we duizenden likes”, aldus Rob. “We wisten niet wat er gebeurde. Ook de reacties van andere koppels die een langeafsta­ndsrelatie hadden, waren leuk. Het was heerlijk om zien hoe ook zij tegen alle verwachtin­gen de liefde lieten overwinnen.” Of Rob haar ooit heeft laten vallen? “Nee, maar een handvol keren wel bijna”, aldus Joli.

(HLN/Foto:hln.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname