Times of Suriname

PL-leider Somohardjo stopt na verkiezing­en 2020

-

PARAMARIBO - Paul Somohardjo, oprichter en leider van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL), maakt zich op voor de strijd die de zwaarste van zijn carrière kan worden. Hij zal voor de allerlaats­te keer zijn politieke harnas aandoen in aanloop naar de verkiezing­en van 2020. Na 2020 stopt hij met de actieve politiek en draagt de partij over aan de volgende generatie. “De partij gaat niet dood met Somohardjo. Wij hebben genoeg deskundige jongeren die de zaak kunnen overnemen.”

De aankomende verkiezing­scampagne belooft geen makkelijke te worden voor Somohardjo, aangezien hij het zal moeten opnemen tegen voormalige partijlede­n die “over zijn rug” de politiek zijn ingeklaute­rd. Zijn grootste tegenstrij­der wordt zijns inziens zeker Raymond Sapoen, die kort voor de verkiezing­en van 2015 nog beschouwd werd als de ‘kroonprins’ van Somohardjo en zelf door hem werd voorgedrag­en als presidents­kandidaat van de PL.

Voor de PL is de strijd volgens Somohardjo vooral om de eer van de Javaan te redden, die de afgelopen tijden zwaar is aangetast. “Er zijn veel verraders en overlopers tot zelfs dubbele overlopers. Ik ga voor de laatste keer en als het ons nu niet lukt om de gelederen te sluiten, dan lukt het ons misschien niet meer”, zegt de 74-jarige Somohardjo. Zaterdag heeft hij op een drukke partijbije­enkomst in het kader van het 19-jarige bestaan van PL de achterban moed ingesproke­n en voorbereid op de verkiezing­en van 2020.

Met KTPI-voorzitter Willy Soemita zijn de gelederen reeds gesloten en die zullen gezamenlij­k optrekken naar 2020. Somohardjo is zich er wel van bewust dat zijn partij niet in staat zal zijn om als winnaar uit de bus te komen bij de volgende verkiezing­en. “Geen enkele partij gaat dat kunnen. Men gaat samen moeten werken, maar zoals het er uitziet, wil niemand werken met deze huidige coalitie. Voor ons is dat ook geen optie. De oppositie en ook de buitenparl­ementaire partijen zullen samen moeten werken, want wat er nu gaande is, daar heeft de samenlevin­g ook niet om gevraagd.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname