Times of Suriname

Joeloemsin­gh wil straatbeel­d Nickerie veranderen door aanpak probleem dak- en thuislozen

-

NICKERIE- De groep van dak- en thuislozen in Nickerie is groter aan het worden. “Behalve dat de groep groter aan het worden is, is gebleken dat zij ook agressief gedrag vertoont”, merkt districtsc­ommissaris Wedperkash Joeloemsig­h op. Dat is volgens hem te merken wanneer zij voor de winkels en andere openbare gelegenhed­en postvatten om mensen geld of wat dan ook te vragen. Indien voorbijgan­gers niet ingaan op hun verzoek, worden zij agressief. Zij gaan zelfs ertoe over de mensen vies en vuil uit te schelden. Dit is voor de burgervade­r aanleiding geweest het probleem van de dak- en thuislozen in zijn district aan te pakken. De districtsc­ommissaris begon bijkans twee maanden geleden met het optrommele­n van niet gouverneme­ntele organisati­es (ngo’s), gezondheid­sinstellin­gen zoals het Mungra Medisch Centrum (MMC) en het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS) en de politie (buurtmanag­er), om het probleem te bespreken en mogelijkhe­den te bekijken het aan te pakken. Medio november ging Joeloemsin­gh over tot het instellen van een werkgroep, bestaande uit vertegenwo­ordigers van de eerder genoemde organisati­es en instelling­en, die dit probleem zal aanpakken. Alvorens hiertoe over te gaan heeft de dc contact opgenomen met de Stichting Bureau Dak- en Thuislozen in Paramaribo. De werkgroep is sinds de installati­e, een maand geleden, vaker bijeengeko­men om mogelijkhe­den te bekijken hoe het probleem van de doelgroep aan te pakken. Joeloemsin­gh is van mening dat het probleem een specieke aanpak vereist.

In dit kader is de werkgroep vrijdag bij court Excelsior aan de Gouverneur­straat gestart met een grote schoonmaak­beurt in het achterste gedeelte van het gebouw. Volgens de dc is dat deel van het gebouw pro Deo afgestaan. Het zal beter ingericht worden, om de dak- en thuislozen dagelijks op te vangen en hen tweemaal daags van voeding te voorzien. ’s Morgens ontbijt en ’s middags een warme maaltijd. Daarnaast zullen zij ook opvangbege­leiding krijgen, zoals het nemen van een bad, zich kleden, zich scheren en medische zorg. De streefdatu­m om te starten is 19 december. Het is volgens Joeloemsin­gh niet de bedoeling dat het ook een nachtverbl­ijf wordt. “Voorlopig kunnen de daken thuislozen zich vanaf de streefdatu­m naar de locatie begeven, waar zij zullen worden opgevangen en voorzien van voeding. Het is een hele uitdaging”,merkt de burgervade­r op. Joeloemsin­gh geeft aan dat de hulp van de gemeenscha­p ongetwijfe­ld nodig zal zijn. Hij doet een beroep op het bedrijfsle­ven en de burgerij om daar waar nodig ook te ondersteun­en met onder andere levensmidd­elen, toiletarti­kelen, kleding en schoeisel.

De trekker van de werkgroep is Lloyd Morsen, die eerder zelf vanuit zijn organisati­e, stichting Het Klankbord, een opvanghuis heeft gedraaid in het district voor drugsversl­aafden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname