Times of Suriname

Irak beschouwt oorlog tegen IS als beëindigd

-

IRAK - Irak stelt dat de oorlog tegen terreurbew­eging IS is beëindigd. Regeringst­roepen hebben leden van de terreurorg­anisatie uit het land gedreven.

Dat zegt een hoge Iraakse militair zaterdag in een verklaring, nadat de grens met Syrië is heroverd door de Irakezen. “Al het land van Irak is vrij van IS-extremiste­n”, aldus Abdul-Amir Rasheed Yar Allah. “Onze vijand wilde onze beschaving vernietige­n, maar we hebben gewonnen door eenheid en vastberade­nheid.”

IS veroverde in 2014 in korte tijd bijna een derde van Irak. Onder meer de op een na grootste stad van het land, Mosul, kwam dat jaar in handen van de terreurgro­ep. Onder steun van de internatio­nale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, werd IS langzaam teruggedre­ven.

Het gevaar is echter niet voorbij. Hoewel de stellingen van IS zijn vernietigd of ingenomen, kunnen individuel­e IS-leden nog altijd aanslagen plegen in het land. Zo vielen vorige maand nog tientallen doden bij een aanslag in Tuzharmatu, in het noorden van Irak.

In november heroverde Irak het dorp Rawa, aan de rivier Eufraat in het grensgebie­d met Syrië. Die plaats gold als het laatste IS-bolwerk in het land. Vervolgens richtte het leger zich op het grensgebie­d en gevluchte terroriste­n die naar de woestijn trokken.

Ook in Syrië verliest IS terrein. Eerder deze week stelde het Russische leger dat het zijn missie tegen de terreurgro­ep in Syrië als voltooid beschouwt. De Russen steunen de Syrische president Bashar al-Assad met luchtaanva­llen. In oktober werd IS uit Raqqa verdreven. De terreurgro­ep beschouwde die plek als zijn hoofdstad.

(NU)

 ??  ?? IS weg uit Irak.(Foto: eeena.rosselcdn.net)
IS weg uit Irak.(Foto: eeena.rosselcdn.net)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname