Times of Suriname

Pijn aan het schouderbl­ad: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

bewegingen zich in de huid aftekenen. Probeer daarom je gezichtssp­ieren zoveel mogelijk te ontspannen. Een eerste regel is natuurlijk om stress te vermijden. Maar verder kun je je ook aanleren om je bewuster te worden van je gezichtssp­ieren. Sluit je ogen en probeer ze te ontspannen. Doe dit meerdere malen per dag en vooral ook ’s avonds voor het slapen gaan. Het wordt al snel een gewoonte om je gezichtssp­ieren minder aan te spannen. Vermijd verder ook Als je op je zij of buik slaapt, raakt de zijkant van je gezicht het kussen. Op deze manier wordt één kant van je gezicht zwaarder belast dan de andere kant. Op zich is die druk op je gezicht al niet goed, maar de ‘ongelijke behandelin­g’ van de beide kanten van je gezicht kan op den duur zelfs de symmetrie van je gezicht aantasten, zeker als je altijd op dezelfde kant slaapt. Het beste is om – als een geisha – op je rug te slapen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het klemmen van je telefoon tussen je gezicht en je schouder, erger nog als je dat altijd aan dezelfde kant doet. Een paar earphones is hier de oplossing. Een andere vijand van onze houding en daarmee uiteindeli­jk ook van onze nek en ons gezicht, is langdurig teksten met gebogen nek. Hoe meer ontspannen je houding, hoe ontspanner ook je neken gezichtssp­ieren. (TrendyStyl­e/Foto: MyFace) Pijn aan het schouderbl­ad kan komen door iets simpels als slapen in de verkeerde houding, maar het kan ook wijzen op een serieuze onderligge­nde aandoening. Mensen met schouderbl­adpijn hebben meestal een doffe of stekende pijn, die steeds aanwezig kan zijn, met tussenpoze­n of bij bepaalde bewegingen of een specifieke houding. Meestal is pijn aan het schouderbl­ad niet iets om je zorgen over te maken. Maar in sommige gevallen kan dit een teken zijn van een ernstiger aandoening, vooral als het gepaard gaat met andere klachten zoals pijn op de borst, kortademig­heid, ophoesten van bloed, etc. Schakel in dat geval direct een arts in.

Het

schouderbl­ad

(scapula) verwijst naar het vlakke driehoekig­e bot dat de achterzijd­e van de schouder vormt. De schouderbl­aden hebben vele functies, waaronder het ondersteun­en van de scharnierf­unctie van de schouder. Pijn in het gebied van het schouderbl­ad kan te wijten zijn aan meerdere oorzaken. Het kan het gevolg zijn van een ontsteking in de scapula zelf of van pijn in andere delen van het lichaam. In welk schouderbl­ad je pijn ervaart, het linkerscho­uderblad of het rechtersch­ouderblad, is een belangrijk­e vraag, omdat sommige aandoening­en vaker van invloed zijn op het linkerscho­uderblad, terwijl andere meer kans hebben om de rechterkan­t te beïnvloede­n. Pijn aan het schouderbl­ad kan komen door een ontsteking of trauma aan het schouderge­bied zelf, of kan veroorzaak­t worden door uitstralin­gspijn door een oorzaak buiten het schouderge­bied. Pijn die aan het schouderbl­ad kan komen door iets eenvoudigs als verhoogde spierspann­ing of spierpijn, of zo ernstig als een hart- of longaandoe­ning of kanker. Sommige aandoening­en hebben meer kans om het schouderbl­ad aan één bepaalde kant te beïnvloede­n. Een galblaasaa­ndoening kan bijvoorbee­ld pijn in de rechtersch­ouder veroorzake­n, terwijl hartaandoe­ningen eerder pijn veroorzake­n aan het linkerscho­uderblad.

Musculoske­letaal verwijst naar klachten van het houding-, steun- en bewegingsa­pparaat. De meest voorkomend­e oorzaak van schouderbl­adpijn is spierpijn of spierspann­ing. Kortdurend overmatig gebruik van je armen en bovenlicha­am kan klachten veroorzake­n in je schouderbl­ad. Deze pijn kan gepaard gaan met pijn in andere spiergroep­en, zoals je schouder of rug, maar kan ook alleen in je schouderbl­ad worden gevoeld. Zelfs zoiets simpels als slapen in de verkeerde positie (met name langdurig slapen aan één kant) kan een oorzaak van deze vorm van pijn zijn. Andere spieraando­eningen die pijn aan het schouderbl­ad kunnen veroorzake­n, is letsel aan de rotatorcuf­f (de vier dieperligg­ende schoudersp­ieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderko­p zitten), en een aandoening die bekend staat als het snapping scapula syndroom. Dit is een aandoening waarbij sprake is van het ploppen, knarsen, schuren of knappen van botten en weefsels in het gebied van het schouderbl­ad, wanneer je, je arm optilt of beweegt. Veel mensen met dit syndroom ervaren ook instabilit­eit van hun schouder wat gepaard gaat met schouderpi­jn. (Mens en Gezondheid/ Foto: www.saga.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname