Times of Suriname

Baby met zeldzaam ‘zeemeermin­syndroom’ geboren in India

-

In India is afgelopen week een baby geboren met het zeemeermin­syndroom, een zeer zeldzame aandoening. Het kindje, van wie het geslacht onmogelijk te bepalen was, overleed amper vier uur na de geboorte.

Muskura Bibi, een vrouw van 23 jaar oud, ging deze week naar het ziekenhuis van Kolkata (in het oosten van India) toen ze de eerste weeen voelde. Toen het kindje ter wereld kwam, waren alle dokters verbaasd. De baby leed aan sirenomeli­a, ook wel het zeemeermin­syndroom genoemd. De onderste ledematen worden dan niet volledig gevormd en de benen zijn met elkaar vergroeid in een soort van vissenstaa­rt.

Het fenomeen is uiterst zeldzaam: er wordt geschat dat één op 60.000 à 100.000 baby’s ermee geboren wordt. De oorzaak is niet bekend, al weten dokters wel dat het te maken heeft met een slechte bloedtoevo­er naar de onderste ledematen van de baby. Sommigen speculeren dat het risico verhoogd wordt door zwangersch­apsdiabete­s, maar dat is niet bewezen.

Volgens dokter Sudip Saha, die de moeder behandelde, ligt het in dit geval aan een slecht voedingspa­troon van de moeder. “Het gaat om een zeer arm koppel, dat zich geen scans en medicatie kon veroorlove­n. Daarom wist het ook niet dat het kindje misvormd was”, zegt hij tegen de Britse krant

Sirenomeli­a is zeer dodelijk. De meeste patiëntjes worden dood geboren en als ze levend ter wereld komen, leven ze vaak maar een paar minuten. Niet alleen de ledematen zijn misvormd, er zijn vaak ook problemen met de ontwikkeli­ng van de nieren en de blaas. Er bestaan wel enkele gevallen waarbij kinderen langer leefden. Een van de bekendste is Tiffany Yorks uit Florida, die in het jaar na haar geboorte succesvol onder het mes ging en zo weer twee benen kreeg. Haar gezondheid bleef echter zwak en ze stierf vorig jaar op 27-jarige leeftijd. Ook de beentjes van Shiloh Pepin uit Maine konden succesvol gescheiden worden, maar het meisje stierf in 2009 op 10-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontste­king. Milagros Cerrón uit Peru is nu de nog enige levende persoon ter wereld met de aandoening. Ze werd in 2004 geboren met het syndroom en de vele operaties blijken tot dusver succesvol. Haar artsen waarschuwe­n dat ze nog zeker tien jaar aan operaties en rehabilita­tie voor de boeg heeft, maar ze zijn optimistis­ch.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname