Times of Suriname

ADvoCAtEn mErkEn InfiltrAtI­E In DruGszAAk

-

3$5$0$5I%O ± 'onoven 3, $lmies ', 5oberto 9, 5egilio &, +emradjmisi­er - en 0aikel 3 worden ver dacht van overtredin­g van de :et 9erdovende 0iddelen. 5aadsliede­n Oscar .oXlen, $rjan 5amlakhan en %enito 3ick betoogden dat er in deze zaak sprake is van infiltrati­e. =ij gaven aan dat dit nog niet wettelijk is geregeld en be nadrXkten dat straIvorde­ring alleen plaatsvind­t bij wijze in wet voorzien, zoals is op genomen in artikel van het :etboek van 6traIvorde­ring. =ij vroegen het Openbaar 0inisterie niet ontvankeli­jk te verklaren. .oXlen gaI aan dat er contact was tXssen een po litieman en de infiltrant. In dit geval is gebrXikgem­aakt van een bXitenstaa­nder om binnen te dringen in het criminele milieX. 'eze persoon sprak met de verdachten. +ij zegt dat de politie infiltrati­e toe liet, terwijl de :et %ijzondere Opsporings­eenheden nog niet in werking is getreden. $dvocaat -ohn .raag zegt dat zijn clisnt 5oberto 9 voor het eerst in aanraking is gekomen met de politie. 9olgens hem kon de politie meteen ingrij pen, toen zij hoorde dat het om drXgs ging. +ij vindt dat er meteen een halt kon wor den geroepen. 5aadsman 3ick pleitte dat een getXige ' ver klaarde dat zijn clisnt 5egilio & drXgs wilde verkopen. 'e getXige vertelde dit aan een politieman, die hem voor hield om alles aan hem door te spelen en te doen alsoI hij de drXgs wilde kopen. 3ick zei dat ' niet in de beklaag denbank zit, terwijl hij actieI participee­rde in de drXgsdeal. 'e verdachten en ' werden in een woning aangehoXde­n, maar ' werd niet in verzeke ring gesteld.

$dvocaat 5amlakhan betoog de dat infiltrati­e een bijzon dere opsporings­bevoegdhei­d is, welke inbreXk maakt op de persoonlij­ke levenssIee­r van bXrgers. +ij gaI aan dat de rol van de getXige ' niets anders was dan het infiltre ren met het doel inIormatie te verschaffe­n aan de politie. ³'e instrXctie­s hoXden niet alleen in dat ' met alles moet meedoen en lijIelijk aanwezig moet zijn, maar ook dat hij moet doen alsoI hij gewnte resseerd is in de aankoop van

kg drXgs, indien hij oI de persoon die hij zoX brengen, het spXl goed zoX bevinden. 1iet alleen wordt dit optreden gekenmerkt door infiltrati­e, maar ook pseXdo koop aan grenzend aan Xitlokking. Ook pseXdo koop behoeIt een wet telijke grondslag, die even eens ontbreekt in 6Xriname´, aldXs 5amlakhan. 7egen elk van de verdachten is reeds twee jaar gevangenis­straI ge eist.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname