Times of Suriname

³+HW HUJVWH LV YRRUELM´

-

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee heeft minister Gillmore +oefdraad van Financiën doembeelds­cenario¶s voor 2018 naar het rijk der fabelen verwezen. +ij blijft erbij dat Suriname richting rustig economisch vaarwater koerst. ³We zien dat de signalen sterker en sterker worden dat het ergste voorbij is”, verzekert +oefdraad. De verwachtin­g is dat het jaar afgesloten zal worden met een groei van -1 procent en met wat meevallers kan dit omslaan naar een positieve groei van 0,5 procent. De inflatie ligt tegen eind dit jaar op ongeveer 10 procent en de inkomsten uit de mijnbouwse­ctor waren in de eerste zes maanden van 2017 bijna gelijk aan het gehele jaar daarvoor.

Waar de regering mee sukkelt en waar er het komende jaar hard aan getrokken zal worden, zijn de inkomsten uit de belastinge­n. Met 17 procent van het bruto binnenland­sproduct behoort dit tot de laagste niveaus in de regio. Door het doorvoeren van een reeks verhoginge­n hoopt de regering de inkomsten op te trekken naar een meer acceptabel niveau zonder dat het direct voelbaar zal zijn in de gemeenscha­p. Gekeken zal worden aan het Belasting Toegevoegd­e Waarde (BTW) die SRD 400 miljoen zal moeten bijdragen aan de staatskas. Tegelijker­tijd zijn ook belastinge­n in studie op alcohol en tabak.

+et sluiten van een buitenland­se lening is volgens +oefdraad onvermijde­lijk op dit moment. (en buitenland­se broker heeft wat lijnen uitgezet en die zal maandag verslag doen over wat er op de internatio­nale markt beschikbaa­r is voor Suriname. +et gaat volgens +oefdraad om een Private Placement. Dit betekent geld dat private instelling­en zoals bankiers, verzekerin­gsmaatscha­ppijen en pensioenfo­ndsen wensen te lenen tegen een rente. Wat de rente en het te lenen bedrag wordt, zal na maandag duidelijk zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname