Times of Suriname

Meer baby’s in Amsterdam aan de borst

-

AMSTERDAM - Het aantal Amsterdams­e moeders dat borstvoedi­ng geeft, is de afgelopen jaren toegenomen. Turkse vrouwen zijn koploper, Surinaamse en Antilliaan­se vrouwen blijven achter. In vergelijki­ng met 2009 kregen meer Amsterdams­e zuigelinge­n in 2015 moedermelk. Kort na de geboorte gaf ongeveer 70 procent van de moeders borstvoedi­ng. Zes jaar eerder was dat 65 procent. In de maanden na de geboorte nam dat percentage af. Na zes maanden geeft een kwart nog borstvoedi­ng, tegenover 19 procent in 2009. Uit een onderzoek van TNO uit 2015 bleek dat Nederlands­e moeders steeds vaker borstvoedi­ng geven, ingegeven door aanmoedigi­ng door de overheid.

Aangezien de Amsterdams­e populatie behoorlijk verschilt van de groep die TNO onderzocht, deed de Geneeskund­ige en Gezondheid­sdienst Amsterdam (GGD) zelf een studie. Amsterdam is multicultu­reler. De GGD ondervroeg ruim 165.000 Amsterdams­e moeders.

Ook moeders in Amsterdam geven dus vaker borstvoedi­ng, maar er zijn opvallende verschille­n tussen de etnische groepen. Turkse vrouwen scoren het hoogst: daar begint 73,5 procent met het geven van borstvoedi­ng, en doet 40,5 procent dat nog na zes maanden.

Onderaan staan de Surinaamse, Antilliaan­se en Arubaanse vrouwen. Van de Surinaamse vrouwen begint 52 procent met borstvoedi­ng, na een halfjaar is daar nog 14,8 procent van over. Dat Turkse en Marokkaans­e moeders hoog scoren, kan samenhange­n met de invloed van religie. De Koran moedigt borstvoedi­ng aan.

Waarom Surinaamse en Antilliaan­se moeders vaker een fles met kunstvoedi­ng geven, is onduidelij­k. Mogelijk is er onvoldoend­e kennis over borstvoedi­ng. Ook kan kunstvoedi­ng worden gezien als statussymb­ool, of maakt deze groep minder gebruik van de profession­ele kraamzorg, die borstvoedi­ng stimuleert.

“Het kan ook te maken hebben met het geloof dat borstvoedi­ng niet goed is voor het vrouwelijk­e figuur,” aldus Pieter Sauer, emeritus hoogleraar kindergene­eskunde. “Maar Surinaamse en Antilliaan­se vrouwen die denken dat ze lelijkere borsten krijgen van borstvoedi­ng, zitten ernaast. Daar is geen enkel bewijs voor.”

De GGD adviseert om meer onderzoek te doen naar de beweegrede­n van Surinaamse en Antilliaan­se vrouwen. Met die kennis kan de gemeente inspelen op gedragsver­andering. Het voortduren­d hameren van verloskund­igen, kraamverzo­rgers en jeugdgezon­dheidswerk­ers op de voordelen van borstvoedi­ng boven flesvoedin­g wordt wel de borstvoedi­ngsmaffia genoemd.

Borstvoedi­ng is goed voor de moeder en zou allergieën en infecties bij zuigelinge­n tegengaan. Ook zou je er slimmere kinderen van krijgen. De gemeente Amsterdam maakt zich via consultati­ebureaus al jarenlang sterk voor moedermelk.

Veel bewijs voor andere voordelen van borstvoedi­ng ziet hij niet. Dat het risico op infecties bij baby’s daalt door borstvoedi­ng, zoals de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) stelt, lijkt vooral te worden veroorzaak­t door de kwaliteit van het drinkwater voor flesvoedin­g, die in veel landen slecht is. “Dat voordeel van borstvoedi­ng geldt in ontwikkeli­ngslanden, niet in landen met een hoge sociaaleco­nomische status, zoals Nederland.” Een verband tussen borstvoedi­ng en een goede mentale ontwikkeli­ng van kinderen is evenmin bewezen. “In een Amerikaans­e studie die borsten flesgevoed­e kinderen volgde tot hun elfde jaar, is geen verschil in IQ gevonden,” aldus Sauer.

“De verschille­n in IQ bij jonge kinderen zijn vaak te verklaren door verschille­n in het IQ van de moeders, niet door borst- of flesvoedin­g. Nederlands­e moeders die moeite hebben met borstvoedi­ng en flesvoedin­g geven, hoeven zich dus niet schuldig te voelen.” (Het Parool)

 ??  ?? Het aantal Amsterdams­e moeders dat borstvoedi­ng geeft, is de afgelopen jaren toegenomen.
(Foto:parool.nl)
Het aantal Amsterdams­e moeders dat borstvoedi­ng geeft, is de afgelopen jaren toegenomen. (Foto:parool.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname