Times of Suriname

We genereerde­n vorig jaar 44,7 miljoen ton elektronis­ch afval

-

Stijging

Dat blijkt uit een nieuw rapport over e-waste, oftewel elektronis­ch afval (je moet dan denken aan alle apparaten met een batterij of stekker, van koelkasten tot smartphone­s en computers). De cijfers in het rapport zijn schokkend. Zeker als je bedenkt dat er weinig gerecycled wordt. Wanneer we de cijfers uit 2016 vergelijke­n met de cijfers uit 2014 zien we dat de hoeveelhei­d e-waste met zo’n 8 procent is toegenomen. En daarmee heeft het elektronis­ch afval zijn piek nog lang niet bereikt. Deskundige­n voorspelle­n dat de hoeveelhei­d e-waste de komende jaren sterk toeneemt. Tegen 2021 zouden we op jaarbasis zo’n 52,2 miljoen ton van dit afval genereren. worden, waardoor ook steeds meer mensen het zich kunnen veroorlove­n om een apparaat (vroegtijdi­g) te vervangen.

Overigens verschilt de hoeveelhei­d e-waste per capita sterk van land tot land. Grote vervuilers vinden we bijvoorbee­ld in Nieuw-Zeeland en Australië (in 2016 goed voor 17,3 kilogram e-waste per hoofd). Maar ook in Europa (inclusief Rusland) kunnen we er met 16,6 kilogram per inwoner iets van. Maar in Europa wordt dan wel weer meer e-waste gerecycled (zo’n 35%).

De onderzoeke­rs pleiten in het rapport voor het beter monitoren en recyclen van e-waste. Zo moet onder meer voorkomen worden dat kostbare elementen als platinum en goud verloren gaan. Volgens conservati­eve schattinge­n zou er in 2016 voor zo’n 55 miljard Amerikaans­e dollar aan kostbare materialen uit elektronic­a kunnen zijn gehaald. Een enorm bedrag, dat uitstijgt boven het bruto binnenland­s product van de meeste landen op aarde.

 ??  ?? (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)
(Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname