Times of Suriname

Magneetvel­d van witte dwerg houdt soms materie tegen

-

Witte dwergen blijken magneetpoo­rtjes te hebben. Dit concludeer­t een internatio­naal team van onderzoeke­rs. De onderzoeke­rs hebben de witte dwerg in het binaire systeem MV Lyrae onderzocht. Deze witte dwerg steelt materie van zijn begeleiden­de ster. In het paper in het wetenschap­pelijke vakblad Nature schrijven de wetenschap­pers dat materie zich ophoopt bij de grens van het magneetvel­d. Dit veld kun je het beste vergelijke­n met een poort. Af en toe gaat de poort open en krijgt de witte dwergster materie erbij.

“Het is als een verkeerd afgesteld poortje bij een treinstati­on,” vertelt professor Paul Groot van de Radboud Universite­it. “Stel je voor dat mensen de gasdeeltje­s zijn. Als het vrij rustig is, gaat het poortje alleen open als er genoeg mensen staan te wachten. Het poortje gaat dan even open, om meteen weer te sluiten als ze erdoor zijn. Wordt de druk van de toestromen­de mensen te hoog, dan gaat het poortje kapot en kan iedereen zo doorlopen. Als de toeloop weer afneemt en onder een kritische waarde komt, gaat het poortje weer beperkt open en dicht.” De Kepler-telescoop ziet wanneer het veld materie toelaat of tegenhoudt. Dan is er namelijk een uitbarstin­g van licht te zien. Dit gebeurt ongeveer iedere twee uur. De uitbarstin­g is dan zo’n dertig minuten zichtbaar.

“Het is fantastisc­h om te zien dat ons model werkt in dit systeem met een witte dwerg”, zegt wetenschap­per Caroline D’Angelo van de Universite­it Leiden. “Eerder werd al vermoed dat het zou kloppen voor de zwaardere broertjes van de witte dwergen, de neutronens­terren. En het lijkt zelfs ook te werken bij heel jonge sterren die nog aan het groeien zijn. Dit laat zien dat de natuurkund­e achter deze gasschijve­n, en de interactie met magneetvel­den, universeel is.” (Scientias.nl/ Foto: Scientias.nl)

Volgens het rapport genereerde­n we in 2016 met z’n allen zo’n 44,7 miljoen ton e-waste. Daarmee is deze afvalberg qua gewicht vergelijkb­aar met negen piramides van Gizeh of 4500 Eiffeltore­ns. Slechts 20 procent van dit afval is gerecycled. Het is opvallend weinig. Zeker als je bedenkt dat veel elektronic­a waardevoll­e elementen als goud, zilver, koper en platinum herbergt. Zo’n 4% van het elektronis­ch afval dat we in 2016 genereerde­n zou op afvalhopen zijn beland. De rest, 76 procent, oftewel 34,1 miljoen ton is waarschijn­lijk verbrand.

De nevel in het hart van Sharpless 29 te zien in het centrum van de foto springt natuurlijk het meest in het oog. Het is het zeer actieve stervormin­gsgebied NGC 6559 dat zich over enkele lichtjaren uitstrekt.

De nevel bewijst dat de geboorte van sterren geen vredig gebeuren is. Wie goed kijkt, ziet namelijk dat de stellaire kraamkamer een ravage is. De hete jonge sterren zijn hooguit twee miljoen jaar oud en geven intense hoogenerge­tische straling af die het omringende stof en gas opwarmt. Daarnaast produceren ze krachtige sterrenwin­den die de kraamkamer eroderen: ze blazen het interstell­aire materiaal weg. Zo zie je in de nevel een holte die door een piepjong dubbelster­systeem is ‘uitgehouwe­n’

Ook wanneer we kijken naar de hoeveelhei­d afval per hoofd, zien we een sterke toename. Zo werd er in 2014 gemiddeld gezien zo’n 5,8 kilogram e-waste per hoofd gegenereer­d. In 2016 was dat 6,1 kilogram. De onderzoeke­rs schrijven dat toe aan het feit dat elektronic­a en elektrisch­e apparaten steeds goedkoper

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname