Times of Suriname

Telescoop onthult ravage die pasgeboren sterren aanrichten

-

Op deze foto zien we Sharpless 29: een interstell­aire wolk die op zo’n 5500 lichtjaar afstand staat. De wolk bestaat uit geïoniseer­d gas, waaruit tal van nieuwe sterren geboren worden. en nog altijd uitdijt. Het weggeduwde interstell­aire materiaal heeft zich in een roodachtig­e boogvormig­e rand opgehoopt.

Het is wel een kleurrijke ravage. En ook dat is te danken aan de jonge sterren die met hun ultraviole­t licht het interstell­aire gas en stof beschijnen. Hierdoor gaat dat helder gloeien. Waterstof krijgt zo een rode kleur. Het blauwe licht is het gevolg van weerkaatsi­ng door en verstrooii­ng aan kleine stofdeeltj­es. Maar in de nevel is niet alleen sprake van gloeiing en verstrooii­ng. Er vindt ook absorptie plaats: er zijn stofrijke delen die het licht dat naar ons toe komt, tegenhoude­n en de sterren erachter aan het zicht onttrekken.

Astronomen kunnen hun hart ophalen wanneer ze een gebied als Sharpless 29 bestuderen. Ze kunnen zo veel meer te weten komen over de impact die jonge sterren op het omringende gas en stof hebben en de evolutie die zo’n stervormin­gsgebied doormaakt. Want de stellaire kraamkamer heeft niet het eeuwige leven. De jonge, zware sterren die hier het levenslich­t zien, raken snel opgebrand en zullen jong sterven. Hun leven eindigt met een supernova-explosie, waarbij ze verrijkt puin van gas en stof achterhale­n. Binnen enkele tientallen miljoenen jaren is dat stellaire puin wel opgeruimd en blijft een open sterrenhoo­p achter. (Scientias.nl/Foto: scientias. nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname