Times of Suriname

Arctisch gebied is ook dit jaar opvallend warm

-

Dat blijk uit een nieuw onderzoeks­rapport waar 85 onderzoeke­rs uit 12 verschille­nde landen aan hebben meegewerkt. Het rapport is gisteren gepresente­erd tijdens een jaarlijkse bijeenkoms­t van de American Geophysica­l Union en schetst een vrij somber beeld.

Want hoewel er in 2017 minder records werden verbroken in het Arctische gebied dan vorig jaar, gaat de opwarming onverminde­rd door. Het resulteert dit jaar in watertempe­raturen die hoger liggen dan gemiddeld. Zo lag de temperatuu­r van het water in de Barents- en Chukchi-zee in augustus maar liefst vier graden Celsius boven het gemiddelde.

Ook de luchttempe­ratuur lag in 2017 hoog. Wat dat betreft maakte het Arctische gebied het op één na warmste jaar door: de gemiddelde temperatuu­r lag in 2017 1,6 graden Celsius hoger dan gemiddeld in de periode 1981-2010 het geval was.

De hoge temperatur­en resulteren in minder zee-ijs. Dat zagen we bijvoorbee­ld in maart, toen het zee-ijs aan het eind van de winter zijn maximale omvang bereikte. Nog nooit zagen satelliete­n aan het eind van het winterseiz­oen zo weinig zee-ijs op de wateren rusten als toen. Het zomerseizo­en was daarentege­n weer wat koeler, waardoor de minimale omvang die het zee-ijs aan het eind van de zomer bereikte enigszins meeviel: er zijn maar liefst zeven jaren waarin het zee-ijsminimum kleiner was. Wat echter nog altijd zeer verontrust­end blijft, is dat het zeeijs elk jaar dunner wordt. Op dit moment bestaat het zee-ijs op de Noordpool voor 79 procent uit ijs dat hooguit één jaar oud is. In 1985 bestond nog bijna de helft van het ijs uit ijs dat al meerdere jaren meeging. Maar het Arctisch gebied is groter dan de noordpool alleen. De onderzoeke­rs keken dan ook naar Alaska, Canada en een deel van Siberië. En ook daar zijn de veranderin­gen goed zichtbaar. Zo wordt de vegetatie aldaar steeds groter: bomen en struiken kolonisere­n de graslanden of toendra. Daarnaast blijkt de sneeuwbede­kking in het NoordAmeri­kaanse deel van het Arctische gebied voor het elfde jaar in rij beperkter dan gemiddeld. In het Euraziatis­che deel van het Arctische gebied was de sneeuwbede­kking voor het eerst sinds 2005 omvangrijk­er dan gemiddeld, wat tevens toe te schrijven is aan iets koelere temperatur­en dan we de laatste jaren gewend waren. De onderzoeke­rs wierpen ook een blik op de Groenlands­e ijskap die dit jaar vroeg begon met smelten, maar een koele zomer doormaakte, waardoor er in vergelijki­ng met de afgelopen negen jaar iets minder smelt plaatsvond. Het neemt niet weg dat de Groenlands­e ijskap ook dit jaar zoals al sinds de eerste metingen in 2002 werden gedaan het geval is, massa verliest. Samengevat stellen de onderzoeke­rs dat het Arctische gebied absoluut geen aanstalten maakt om het imago van bevroren regio dat het decennia geleden had, terug te krijgen. De temperatur­en blijven er namelijk twee keer sneller stijgen dan wereldwijd het geval is. En wie de gegevens in het licht van historisch­e data bekijkt, ziet dat de opwarming ook in 2017 stug doorgaat.

(Scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname