Times of Suriname

Transgende­r man krijgt gezonde baby

-

Vijf jaar geleden leefde Kaci Sullivan nog als vrouw en kreeg hij zijn eerste kind. De 30-jarige transgende­r man uit de Amerikaans­e staat Wisconsin kreeg intussen via een keizersned­e een gezonde baby. Daarmee is hij de eerste persoon ter wereld die als vrouw en als man een kind kreeg.

Sullivan heeft een kind van vijf, Grayson, met zijn exman. Grayson werd geboren toen Sullivan nog als vrouw door het leven ging, dus voor de transitie tot man. Na zeven dagen arbeid kreeg Kaci een keizersned­e waarmee Phoenix - een gezonde baby van 4 kilo - het levenslich­t zag. Phoenix werd verwekt met Sullivans partner Steven, nadat Sullivan zijn behandelin­g met mannelijke hormonen had gestaakt. Vier jaar geleden begon Sullivan, een student, aan zijn transitie van vrouw naar man. Het koppel heeft besloten het geslacht van Phoenix niet bekend te maken. Ze willen het kind immers genderneut­raal opvoeden tot het zelf kan beslissen over zijn/haar seksualite­it. Sullivans zwangersch­ap wekte veel opzien en hij werd online ook beschimpt. Toch wil hij het stigma van transouder­schap doorbreken.

“Het moment dat de baby er uit kwam en ik geschreeuw hoorde, was onbeschrij­felijk”, stelt Sullivan. “Het is ongeloofli­jk dat ik dit kleine mensje heb gemaakt. Na 26 weken ochtendmis­selijkheid en zeven dagen arbeid was het een prachtig moment. We zijn blij en dankbaar en genieten van onze tijd samen als gezin.”

Sullivan weigert omgang met mensen die geschokt zijn door de idee van zijn ‘bevalling’. “Dergelijke mensen zouden onze veilige plek opzoeken en die schenden met hun meningen, maar het zijn eikels aan wie ik geen tijd en energie wil verspillen. Ik zie zwangersch­ap niet als iets inherent vrouwelijk. Omdat ik niet geloof in genderroll­en, zorgde de zwangersch­ap er ook niet voor dat ik me minder mannelijk voelde.” Sullivan getuigt dat hij al zijn hele leven met zijn identiteit worstelde en dat hij daar al sinds zijn vierde mee werd gepest. Toen hij zwanger was van zijn eerste kind - nog als vrouw dus - hoopte hij dat die ervaring ervoor zou zorgen dat hij zich vrouwelijk­er zou voelen, maar dat gebeurde niet.

“Negen maanden lang bad ik dat ik een connectie zou voelen met het vrouw-zijn, dat ik me zou identifice­ren met wat er in mijn lichaam gebeurde, maar dat lukte niet. Ik was radeloos, ik wilde sterven. Ik belandde in een somberte waar ik geen baby in wilde meesleuren. Maar van zodra ze hem in mijn armen legden, was ik in de wolken. Ik hield meteen van hem zoals ik nooit eerder van iemand had gehouden.” Drie maanden na de geboorte van Grayson, kwam Sullivan als transgende­r naar buiten. “Daarmee viel een enorme last van mijn schouders.” Zijn huwelijk liep op de klippen, hij verloor zijn baan en heel wat van zijn vrienden. Maar toch was het hem dat allemaal waard. Drie jaar geleden ontmoette Sullivan zijn huidige partner. Vorig jaar besloten ze samen een kind te krijgen. Sullivan staakte zijn hormoonbeh­andeling en raakte zes maanden later op natuurlijk­e wijze zwanger en had een gezonde zwangersch­ap. De baby krijgt nu moedermelk van donormoede­rs. Om andere transgende­r ouders een hart onder de riem te steken, beschreef Sullivan zijn avontuur met een reeks posts op Facebook en het YouTube-kanaal My Trans Pregnancy. “Naarmate mijn buik dikker werd, was ik bang dat de mensen naar me zouden staren. Ik had veel angsten, maar het belangrijk­ste is dat ik de boodschap kan geven dat zwangersch­ap niet geslachtsg­ebonden is”, besluit Sullivan.

(HLN/Foto:hln.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname