Times of Suriname

“Met veiligheid van de samenlevin­g maken wij geen grappen”

-

PARAMARIBO - Het Safe City Project, waarbij de gehele binnenstad onder constante camerasurv­eillance zal zijn, gaat in februari komend jaar van start. Het project wordt gefinancie­rd uit een lening met China. De hoop is volgens waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie dat de criminalit­eit effectieve­r aangepakt kan worden en een dalende trend zal vertonen. Momenteel gebeurt dit middels kunst en vliegwerk vanwege beperkte middelen, maar volgens Welzijn wordt niets aan het toeval overgelate­n. “Met de veiligheid van die samenlevin­g maken wij absoluut geen grappen”, zegt de minister.

Momenteel tracht het Korps Politie Suriname (KPS) het veiligheid­sgevoel te vergroten middels het Nationaal Veiligheid­splan, dat in uitvoering is. Er komt in de ingediende staatsbegr­oting ook een wijzigings­voorstel om meer geld vrij te maken voor de politie. Dit gaat naar criminalit­eitsbeheer­sing, verkeersve­iligheid, openbare orde en voor de aanschaf van technische apparatuur. Intussen is er een gebouw gehuurd te Paranam om de politie zichtbaard­er te maken in dit gedeelte van het district Para.

Er is ook behoefte naar nog meer mankracht bij de politie. Dit zal opgevangen worden met scherp HRM-beleid. “Er kan worden gesteld dat vanuit het beleid een programma zal worden opgezet, waardoor het personeel efficiënte­r zal worden ingezet. Ook zullen op alle niveaus opleidinge­n en specialist­ische trainingen worden verzorgd.”

Efficiënti­e komt ook aan te pas bij het wagenpark en overig vervoermid­delen van de politie. Slechts onderhoud van dienstvoer­tuigen werkt nog altijd beperkend op de mobilisati­ekracht van het korps. Ook dit zal volgens Welzijn gauw tot het verleden behoren. “Er is onlangs een werkgroep samengeste­ld, die zich zal buigen over het preventief onderhouds­programma van de politievoe­rtuigen. De afgelopen periode is gebleken dat vanwege onregelmat­ig onderhoud en regelmatig uitvallen, de dienstverl­ening in het gedrang komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname