Times of Suriname

Oplevering mini hydrokrach­tcentrale Gran Olo geplaagd door mankemente­n

-

PARAMARIBO - De mini hydrokrach­tcentrale te Gran Olo Sula in de Tapanahony­rivier kan na meer dan tien jaren nog niet opgeleverd worden. Het gaat steeds om een onderdeel dat ontbreekt, stuk gaat of onderweg is naar Suriname. Ook nu is dit het geval. In februari dit jaar is proef gedraaid, maar die moest gauw weer gestaakt worden, omdat een onderdeel stuk ging.

De krachtcent­rale moet in eerste instantie voldoende stroom opwekken voor de dorpen Puketi en Futupasi. Op termijn zal een reeks dorpen in het Tapanahony-gebied aangeslote­n worden op het netwerk. Het blijkt dat de software om de turbines te draaien het laat afweten en dat er buitenland­se deskundigh­eid aan te pas moet komen

Het project wordt getrokken door de Anton de Kom Universite­it, in samenwerki­ng met het Fonds Ontwikkeli­ng Binnenland. “We zijn al overeengek­omen met de leverancie­r om de software te herinstall­eren. De laatste hand wordt gelegd aan de voorbereid­ing van de komst van de technici uit het buitenland”, zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng (RO). Ook financiële middelen hebben de afronding van het project de afgelopen jaren genekt. Ook de Inter-Amerikaans Ontwikkeli­ngsbank (IDB) heeft geld gestopt in de mini hydrokrach­tcentrale. Intussen is er wel wat geld vrijgemaak­t, maar het wachten is op de buitenland­se deskundige­n om aan de slag te gaan. “Wat betreft de financiële middelen kan ik aangeven dat er regelmatig onderzoek verricht is door CLAD naar de bestedinge­n van de overheidsb­ijdragen naar dit project. Ten aanzien van de IDB-middelen heeft de IDB zijn eigen accountant ingehuurd die de middelen controleer­t”, zegt Dikan. Tot zover zijn er geen onregelmat­igheden met de gelden geconstate­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname