Times of Suriname

Moestadja aanwezig op Tiende Bali Democracy Forum in Indonesië

-

PARAMARIBO – Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft deelgenome­n aan het Tiende Bali Democracy Forum in Indonesië, met als thema “Does Democracy Deliver.” Dit meldt de afdeling Voorlichti­ng van dit ministerie in een persberich­t. Het Democracy Forum is een initiatief van Indonesië en wordt jaarlijks gehouden. Het stimuleert het nastreven en naleven van democratis­che waarden door landen, zoals respect voor mensenrech­ten en fundamente­le vrijheden. Een recente studie heeft uitgewezen dat er een groeiende trend te bespeuren is van landen die democratis­che politieke systemen invoeren. Zo zijn intussen 97 van de 167 landen al gedemocrat­iseerd, terwijl in 1977 dat aantal slechts 35 was. Democratie is niet vanzelfspr­ekend, want er zijn nog steeds veel landen, die bestuurd worden op autocratis­che basis.

Op dit jaarlijkse Internatio­naal Forum worden onderwerpe­n besproken, die betrekking hebben op het bevorderen van internatio­nale samenwerki­ng op het gebied van vrede en democratie. Op dit forum delen de aanwezige landen onderling hun ervaring over de wijze van succesvoll­e aanpak bij het versterken van vrede, stabilitei­t en welvaart in zowel hun land als in hun regio. Er was veel te leren uit de ervaringen van anderen over binnenland­se politiek en de betrokkenh­eid van het volk om een vredelieve­nde welzijnssa­menleving na te streven. Het komt erop neer dat politieke besluiten worden genomen op basis van overeenste­mming van gevoelens of opvattinge­n. Hierdoor zullen groepen niet de behoefte hebben om middels geweld of dreiging van geweld op te komen voor hun opvatting. Geprojecte­erd naar het internatio­nale toneel, zouden democratie­ën volgens dezelfde principes ook geen oorlog voeren met elkaar. Over de relatie tussen democratie en vrede heeft Moestadja bij deze gelegenhei­d, de Surinaamse plurale samenlevin­g als voorbeeld gesteld.

Volgens hem is de kracht van de Surinaamse democratie en vrede gelegen in het feit dat de verschille­nde bevolkings­groepen elkaar accepteren zoals ze zijn. Ze leven harmonisch met elkaar, ondanks verschille­n in cultuur, levensstij­l, religie en politieke opvatting. Surinamers vinden het volgens hem vanzelfspr­ekend dat de verscheide­ne etnische groepen van elkaar verschille­n en zich toch als een natie voelen. De eenheid zit volgens hem in de erkenning en acceptatie van de verscheide­nheid. Dit is volgens hem de verklaring waarom verschille­n en contrasten in onze samenlevin­g niet hebben uitgemond en ook niet zullen uitmonden in structuree­l geweld, conflicten en onlusten. Moestadja zegt dat de onderlinge erkenning en acceptatie niet vanzelfspr­ekend was, want het land heeft na zijn staatkundi­ge onafhankel­ijkheid in 1975 voor uitdaginge­n gestaan, die een dreiging vormden voor de onderlinge harmonie. Door de bereidwill­igheid om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, hebben de verschille­nde groepen in het land gezamenlij­k ervoor gezorgd dat het land nu een stabiele democratie heeft, die duurzame vrede waarborgt. Moestadja zegt dat Suriname hiermee een bescheiden bijdrage levert aan de wereldvred­e, die het Bali Democracy Forum nastreeft. De uiteenzett­ing van Moestadja is goed aangekomen bij de aanwezigen. The Jakarta Post heeft in een krantenart­ikel zelfs aandacht hieraan besteed. Suriname werd in het artikel getypeerd als een klein land met verschille­nde etnische achtergron­den, dat zich sedert zijn dekolonisa­tie met vallen en opstaan heeft gesterkt tot een stabiele democratie.

Op dit forum waren 106 delegaties van verschille­nde landen en internatio­nale organisati­es aanwezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname