Times of Suriname

-DDUOLMNVH KHUGHQNLQJ YOLHJUDPS )DUR VWRSW

-

/A5(N Aan de jaarlijkse herdenking van de vlieg ramp in het Portugese Faro komt na 25 jaar een einde. Nabestaand­en, slachtoffe­rs en andere belangstel­lenden kZamen sinds 1993 telkens op 21 december samen in de Sint -ansbasilie­k in /aren om stil te staan bij luchtvaar tramp. .omende donderdag is de laatste keer.

³:e merken dat vooral het aantal slachtoffe­rs, mensen die de ramp overleefde­n, ]ienderogen afneemt. (r ]aten veel 50 plussers aan boord van Zie er inmiddels veel ]ijn overleden of andere behoeftes hebben´, ]egt Stijn Terlingen van het herden kingscomit­p.

2p 21 december 1992 stortte vlucht 0P495 bij de landing op het vliegveld in Faro neer. De D&10 van de Nederlands­e luchtvaart­maatschapp­ij 0artinair probeerde te lan den in ]eer slecht Zeer. Dat mislukte. +et toestel crashte, draaide om ]¶n as en brak in stukken, Zaarna het e[plo deerde. (en hoge daalsnel heid en plotseling­e Zisseling van de Zindsnelhe­id en rich ting ]ouden de belangrijk­ste oor]aken ]ijn geZeest.

Aan boord Zaren 327 pas sagiers, vooral Nederlande­rs die de kerstdagen in de Algarve Zilden doorbren gen. 54 passagiers en tZee bemannings­leden kZamen om. 0eer dan tZeehonder­d mensen raakten geZond. (en reddingsZe­rker overleed kort na de vliegramp.

9anaf 1993 Zorden telkens op 21 december 57 kaar sen ontstoken in de Sint -ansbasilie­k in /aren Zaar een monument is opgericht met daarop de namen van alle slachtoffe­rs. De herden king heeft het karakter van een stille Zake. ³De eerste jaren Zaren ]o¶n 200 tot 250 mensen aanZe ]ig. Dat aantal is nu ge]akt tot onder de honderd Zaar door Ze ons ]ijn gaan afvra gen hoe lang hiermee door te gaan,´ ]egt Terlingen. ,n overleg met de pastoor is be sloten ermee te stoppen. +et herdenking­scomitp Zilde in 2012 ook een punt ]etten ach ter de jaarlijkse bijeenkoms­t. 0aar dat besluit stuitte toen nog op veel tegenstand. Nu niet.

De kerk ]al de komende jaren Zel open ]ijn op 21 decem ber voor iedereen die stil Zil staan bij de ramp. +et monu ment behoudt ]ijn plaats in de basiliek.

Tijdens de laatste bijeen komst ]al 5osa -ansen, voor]itter van de raad van bestuur van Slachtoffe­rhulp Nederland, de slachtoffe­rs en nabestaand­en toespreken.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname