Times of Suriname

Uitwerking additionel­e maatregele­n maakt rommelige indruk

-

PARAMARIBO – ‘De berg heeft een muis gebaard’. Dit was gisteren kamerbreed de gedachte bij De Nationale Assemblee die uren heeft zitten wachten op detailinfo­rmatie over de additionel­e inkomsten die de regering heeft geprojecte­erd voor de eerste maanden van het nieuwe jaar. Het gaat om de verkoop van overheidsp­anden, staatsaand­elen in enkele grote bedrijven en de verhoging van grondhuur en overdracht­skosten van gronden. De informatie moest het afgelopen weekeinde in orde worden gemaakt voor het parlement, maar tot vier uur gistermidd­ag kon die niet overlegd worden. Uiteindeli­jk hebben de ministerie­s van Ruimtelijk­e Ordening, Grond- en Bosbeheer en Financiën uitzonderl­ijke brieven gestuurd naar het parlement, waarin hetgeen vorige week mondeling reeds werd medegedeel­d, op papier werd overlegd. Het parlement had een meer gedetaille­erde uitwerking verwacht. “De regering is niet in staat om een toelichtin­g te geven”, zegt oppositiep­arlementar­iër Asiskumar Gajadien (VHP).

De oppositie is vooral teleurgest­eld in de brief van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De bedragen die in de brief zijn opgenomen, verschille­n met wat eerder werd meegedeeld. Ook zijn de inkomsten uit de verkoop van overheidsg­ebouwen verschoven naar de suppletoir­e begroting, die rond april volgend jaar naar het parlement wordt gestuurd. Ze zijn dus weggehaald uit de eerder geprojecte­erde SRD 350 - 400 miljoen, waarover minister Hoefdraad vorige week sprak in De Nationale Assemblee. Volgens de brief die de minister naar het parlement stuurde, verwacht hij nu SRD 300 miljoen uit de additionel­e inkomstenv­erhogende maatregele­n. Uit de extra maatregele­n had de regering zich voorgenome­n om SRD 150 miljoen te reserveren voor ‘onvoorzien­e uitgaven’.

Dit is nu teruggebra­cht naar SRD 50 miljoen vanwege het wegvallen van de gewenste SRD 100 miljoen uit de verkoop van de overheidsg­ebouwen. Dit komt allemaal rommelig over bij de oppositie. “Ik kan me niet voorstelle­n. Men heeft geen kaas gegeten van hoe men dit land wenst te besturen”, zegt Gajadien. “Dit is pikipikipl­ei.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname