Times of Suriname

Suriname Diplomaten Instituut een feit

-

PARAMARIBO - Suriname heeft voor het eerst in de geschieden­is een opleidings­instituut voor diplomaten. Het Suriname Diplomaten Instituut (SDI) werd gisteren geproclame­erd en dat zal moeten zorgen voor kwaliteits­verbeterin­g van de buitenpost­en. “Het zal een diplomatie­k instituut zijn met een Surinaamse identiteit”, zegt minister Ydes PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken (BUZA) bij de opening van het SDI.

President Desi Bouterse heeft meerdere malen aangegeven niet tevreden te zijn met het niveau en de bijdrage van de diplomatie ten behoeve van de nationale ontwikkeli­ng. Volgens de BUZA-minister is met de proclamati­e van het SDI de eerste stap gezet naar kwaliteits­verbeterin­g. “Als we letten op de dringende nationale ontwikkeli­ngsbehoeft­en, met inachtnemi­ng van de ingrijpend­e gebeurteni­ssen in zowel onze regio als in de wereld, dan merken wij op dat Suriname met zijn onafhankel­ijkheid van 42 jaar niet meer op incidentel­e basis diplomatie­keen noodzakeli­jke vaardighed­en kan aandragen voor diplomaten en of mensen die dat behoeftig vinden. Maar wij moeten nu met een blijvend karakter in deze noodzaak voorzien en dus structuree­l moeten gaan opleiden en continue blijven opleiden en bijschaven onze diplomaten”, zegt de minister.

Er is een lang traject voorafgega­an tot de proclamati­e van de SDI. Zo moesten ook eerst de nodige lijnen worden uitgezet met bevriende landen en organisati­es, die deskundige­n zullen aandragen om de trainingen te geven. Het gaat om onder andere Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Marokko, Rusland, United Nations Developmen­t Programma (UNDP) en de Pan American Health Organisati­on (PAHO). Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven (VSB) zal een bijdrage leveren aan het opleiden van nieuwe en het bijschaven van huidige diplomaten via de SDI.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname