Times of Suriname

Japan in greep van opmerkelij­k aantal spookschep­en

-

JAPAN - Japan is in de greep van vissersboo­tjes die al dan niet vol lijken aanspoelen op de kust. Aan de attributen aan boord te zien zijn ze afkomstig uit Noord-Korea. Maar naar een verklaring blijft het gissen.

Voor de kust van Japan lopen deze herfst mysterieuz­e vissersboo­tjes vast. Het zijn krakkemikk­ige gevallen waarmee je niemand op zee zou durven sturen, zeker niet in dit stormachti­ge seizoen. Soms liggen zulke boten vol lichamen of zelfs skeletten, een andere keer zijn ze leeg. Maar vaak spoelen er daarna lijken in de buurt aan. ‘Spookschep­en’ worden ze in de Japanse media genoemd. En ze zijn afkomstig uit Noord-Korea. De houten wrakken liggen in de ijskoude golven, en regen of sneeuw valt op het verweerde dek. Aan boord liggen zaken als touw, verwarde visnetten, en soms wat met zand bedekte kledingstu­kken. Andere voorwerpen wijzen op de herkomst van het bootje: een pot met bruine saus die wel eens gochujang zou kunnen zijn, een Koreaanse gefermente­erde chilisaus. En pakjes sigaretten met in het Koreaans de waarschuwi­ng: ‘Roken is de belangrijk­ste oorzaak van kanker en hartziekte­n’. Een enkele keer hebben de lichamen een button met de afbeelding van Kim Jong-un op hun kleding. “Dat er Noord-Koreaanse vissersbot­en in Japan stranden is niets nieuws”, zegt hoogleraar Koreastudi­es Remco Breuker (Universite­it Leiden). “Zeker in de herfst en winter, als de zee ruw is, gebeurt dat vaker. Maar het aantal dat we nu zien, is opmerkelij­k.”

In de maand november spoelde er bijna elke dag wel een wrak aan: volgens de Japanse kustwacht waren het er 28. December belooft volgens de krant Japan Times niet veel beter te worden, met tot nu toe 21 gevallen. En dat zijn alleen de schipbreuk­en die kunnen worden geteld. Niemand weet hoeveel boten er zijn verzwolgen, of op de NoordKorea­anse kust aanspoelen. De grote vraag is natuurlijk wat er aan de hand is. Zegt deze golf van vergane vissersbot­en iets over de situatie in Noord-Korea? Zoals met alles wat er in het land gebeurt, kunnen we ook in dit geval alleen maar raden, verzucht Breuker. (Volkskrant.nl)

 ??  ?? Een der spook vissersbot­en, die aan de kust is gespoeld van Japan. (Foto: Getty Images)
Een der spook vissersbot­en, die aan de kust is gespoeld van Japan. (Foto: Getty Images)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname