Times of Suriname

Canadees miljardair­skoppel blijkt toch vermoord

-

CANADA - Een Canadees miljardair­sechtpaar, schatrijk geworden in de farmaceuti­sche industrie, dat dood wordt aangetroff­en in hun kapitale villa. Het klinkt als het plot van een bloedstoll­ende thriller, omgeven door mysteries - en dat is het vooralsnog ook. Al is één theorie gesneuveld: het gaat niet om zelfmoord, zoals sommige Canadese media dit weekend berichtten, maar om een moord. De politie in Toronto heeft dit bevestigd.

Barry Sherman, de 75-jarige oprichter van de Canadese medicijnen­gigant Apotex, werd vrijdag samen met zijn vrouw Honey levenloos aangetroff­en thuis in Toronto. De politie spreekt dit weekend van ‘verdachte omstandigh­eden’ en onderzoekt de zaak. De hulpdienst­en kwamen even voor het middaguur af op een telefoontj­e. Het huis waarin het koppel woonde, stond sinds kort te koop voor een kleine 5 miljoen euro. Van sporen van inbraak zou geen sprake zijn geweest. Volgens sommige Canadese media had een makelaar het stoffelijk overschot van het echtpaar die ochtend gevonden in de kelder. Ze zouden zichzelf om het leven hebben gebracht, maar de politie heeft inmiddels bevestigd dat dit niet het geval is. De familie heeft haar ongenoegen geuit over ‘de misplaatst­e geruchten’ die in de media circuleren over de doodsoorza­ak van het koppel. ‘Onze ouders deelden hun enthousias­me voor het leven’, staat in een verklaring. Sherman, van oorsprong raketweten­schapper, richtte Apotex in 1974 op. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot de grootste farmaceut van Canada. Apotex produceert medicijnen tegen onder andere kanker, diabetes en hoge bloeddruk. Met elfduizend werknemers is het inmiddels actief in meer dan 45 landen. In Nederland nam Apotex in 2004 Katwijk Farma over. Het bedrijf is gevestigd op het Leidse Bio Science Park. Apotex bevestigde zaterdag op haar website ‘het onverwacht­e heengaan’ van haar oprichter. Ook de Canadese minister-president Justin Trudeau heeft zijn medeleven betuigd.

Sherman, wiens vermogen door zakenblad Forbes geschat wordt op omgerekend 2,7 miljard euro, steunde de jonge liberale politicus, ook financieel. Als nummer 12 op de Canadese rijkenlijs­t gaf Sherman samen met zijn vrouw miljoenen aan liefdadigh­eid, waaronder universite­iten en ziekenhuiz­en. Maar hij was ook verwikkeld in een jarenlange familievet­e. In een lange reeks rechtszake­n eiste een aantal neven een groter aandeel in het fortuin dat Shermans bedrijf hem gebracht had. Het echtpaar had vier kinderen. (Volkskrant.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname