Times of Suriname

3DQFKD *DQDSDWL YLHULQJ

-

3ancha *anapati wordt MaarliMks van tot en met december gevierd door hindoes. +et is een viMfdaags modern festival ter ere van *anesha. 'it wordt sinds gevierd als een hindoe-alternatie­f voor .erstmis en is bedacht door Siva\a SXbramXni\aswami geboren als 5obert +ansen . Siva\a SXbramXni\aswami, ook bekend als *XrXdeva door ziMn volgelinge­n, werd geboren in 2akland, &alifornis en adopteerde het Shaivisme als een Monge man. +iM was het ste hoofd van 1andinatha Samprada\a¶s .ailasa 3arampara en *XrX in het +indX-klooster van .aXai, een tempelcomp­le[ van hectare op het *arden ,slandeilan­d in +awaw.

,n reisde hiM op -Marige leeftiMd naar ,ndia en Sri Lanka en in werd hiM ingewiMd in Sann\asa door de beroemde Siddha-\ogi en aanbidder van Lord Shiva, JnanagXrX <ogaswami Xit Jaffna, Sri Lanka, die werd beschoXwd als een van de opmerkeliM­ke twinstigst­e eeXwse m\stici. ,n de Maren vestigde hiM een hindoe klooster in .aXai, +awaii en stichtte het tiMdschrif­t Hinduism Today. ,n vond hiM 3ancha *anapati Xit als hindoe-alternatie­f voor kerstvakan­ties in december. +iM was een van de gXrXs van het Shaivisme, de oprichter en leider van de Saiva Siddhanta-kerk. =iMn verschille­nde instelling­en vormen een op Jaffna-Tamil gebaseerde organisati­e die zich heeft afgesplits­t van ziMn Sri SXbramXni\a $shram in $lavedd\, om tegemoet te komen aan de behoeften van de groeiende +indoestaan­se diaspora van deze eeXw. +iM vestigde ook een klooster van zeven acre op 0aXritiXs, dat een openbaar spiritXeel park omvat met de naam µSpiritXal 3ark - 3ointe de Lascars¶. +iM overzag wereldwiMd meer dan

onafhankel­iMke tempels. =iMn invloed weerspiege­lde het bereik van ziMn pXblicatie­s, inclXsief de ongeveer boeken die hiM schreef.

3ancha *anapati is een familiefee­st. 2p elk van de viMf dagen richten alle familieled­en zich op sadhana, een speciale spiritXele praktiMk waarmee foXten Xit het verleden worden opgelost en nieXwe plannen worden gezegend. +et is gebrXikeli­Mk om een beeld van *anesha in de kamer te plaatsen en te versieren met bladeren, bloemen en ornamenten.

(Bron: www.History.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname