Times of Suriname

Navalni uitgeslote­n als kandidaat Russische verkiezing­en

-

RUSLAND - De Centrale Kiescommis­sie in Rusland heeft besloten oppositiel­eider Aleksej Navalni uit te sluiten van deelname aan de presidents­verkiezing­en van komend jaar. Volgens de commissie is hij onverkiesb­aar vanwege een eerdere veroordeli­ng.

Navalni is dit jaar drie keer vastgezet vanwege diverse openbare bijeenkoms­ten die hij organiseer­de. Dat zou wettelijk niet zijn toegestaan. De commissie meldde vandaag dat een eerdere veroordeli­ng, die Navalni zelf omschreef als politiek gemotiveer­d, betekende dat hij niet mee kan dingen naar het presidents­chap is maart.

In totaal stemden twaalf van de dertien leden van de commissie voor het uitsluiten van Navalni. Eén lid van de commissie onthield zich van stemming vanwege mogelijke belangenve­rstrengeli­ng. De commissie noemde de veroordeli­ng van Navalni in een omstreden fraudezaak als reden om de uitgesprok­en criticus van president Vladimir Poetin uit te sluiten. De oppositiep­oliticus had voor de stemming tevergeefs geprobeerd de commissiel­eden te bewegen zijn kandidatuu­r toch toe te staan. “Jullie vormen een onafhankel­ijk orgaan. Doe voor één keer in jullie levens wat juist is’’, zei hij. Aanhangers van Navalni applaudiss­eerden, maar de commissie was niet onder de indruk. “We hebben het over de wet en het naleven van de wet’’, reageerde een van de leden. Navalni gaf aan zich niet bij het besluit van de kiescommis­sie neer te leggen en in beroep te gaan. “Wij kondigen aan niet te gaan stemmen. Wij roepen iedereen op om deze verkiezing­en te boycotten. Wij zullen de resultaten van deze verkiezing­en niet erkennen”, zo gaf Navalni vanmiddag aan. Hij vervolgde: “De procedure waaraan wij gevraagd zijn deel te nemen is geen verkiezing. Alleen Poetin en de kandidaten die hij persoonlij­k heeft uitgekozen, diegenen die geen bedreiging vormen, nemen deel.”

Volgens de laatste peilingen zou de huidige president Vladimir Poetin er momenteel met de meeste stemmen vandoor gaan. Wordt hij opnieuw verkozen, dan kan hij tot 2024 aan de macht blijven.

(AD) Paus Franciscus zwaait naar de toegestroo­mde menigte tijdens het uitspreken van zijn traditione­le kerstzegen. Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname