Times of Suriname

Turkse rechter houdt journalist­en in cel tot maart

-

TURKIJE - Een Turkse rechter heeft maandag bepaald dat vier prominente journalist­en en stafleden van oppositiek­rant Cumhuriyet gedurende de behandelin­g van hun zaak in de gevangenis moeten blijven. Ze zitten daardoor nog zeker tot 9 maart vast.

Op die datum vindt pas de volgende sessie plaats. Enkelen van hen werden al veertien maanden geleden opgepakt en in de cel gezet. Hoofdredac­teur Murat Sabuncu, onderzoeks­journalist Ahmet Sik, advocaat Akin Atalay en administra­teur Emre Iper staan terecht wegens steun aan de plegers van de staatsgree­p anderhalf jaar geleden. De openbaar aanklagers beweren dat Cumhuriyet in feite is overgenome­n door de aanhangers van Fethullah Gülen, die verantwoor­delijk wordt gehouden voor de mislukte coup. De beschuldig­den ontkennen elke betrokkenh­eid bij de beweging van de in de VS wonende geestelijk­e. De zitting zorgde voor opwinding omdat de rechter bewakers opdracht gaf Sik uit de rechtszaal te verwijdere­n omdat hij politieke opmerkinge­n maakte. Sik schreef een kritisch boek over Gülen toen deze nog een bondgenoot en vriend was van de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Tijdens de zitting omschreef hij de Turkse regering als ‘een autoritair regime toegewijd aan wreedheid’, berichtte de krant waarvoor hij als freelancer werkzaam was.

Ook nadat hij naar buiten was gebracht, weigerde Sik stil te blijven. Hij herhaalde dat het een politiek proces is met rechters die niet onafhankel­ijk zijn. “De dag komt dat jullie terecht zullen staan, vergeet dat niet. En ik hoop voor jullie dat dat niet gebeurt in een rechtbank als deze’’, zei hij volgens Cumhuriyet. Nederland werd ruim een maand geleden bezocht door Can Dündar, de voorganger van hoofdredac­teur Sabuncu. Op initiatief van SP-Kamerlid Sadet Karabulut (SP) sprak hij de Tweede Kamer toe over zijn ervaringen en de situatie in Turkije. Dündars bezoek aan debatcentr­um De Balie in Amsterdam voor een lezing stond even op losse schroeven nadat het Turkse Openbaar Ministerie Interpol opriep om een arrestatie­bevel tegen hem uit te vaardigen. Hij besloot toch te komen. “Er zijn geen vrije en onvrije landen meer. Vrijheid ligt overal ter wereld onder vuur. Je leert het pas waarderen als je het kwijtraakt’’, waarschuwd­e hij een uitverkoch­te zaal. (AD)

 ??  ??
 ??  ?? Demonstran­ten bij een rechtbank in Istanboel met foto’s van de gevangenge­nomen Turkse journalist­en. Foto:ad.nl)
Demonstran­ten bij een rechtbank in Istanboel met foto’s van de gevangenge­nomen Turkse journalist­en. Foto:ad.nl)
 ??  ?? Aleksej Navalni. Foto:ad.nl)
Aleksej Navalni. Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname