Times of Suriname

:DQSUHVWDWL­H RYHUKHLG JURRWVWH GLHSWHSXQW LQ MXULGLVFK DFKWHUXLWN­LMNVSLHJHO

-

3$5$0$5,%2 'H ZDQSUHVWDW­LH YDQXLW GH ]LMGH YDQ GH RYHUKHLG LV LQ KHW KDDVW DIJHORSHQ MDDU KHW JURRWVWH GLHSWHSXQW LQ KHW MXULGLVFK DFKWHUXLWN­LMNVSLHJHO 'DW YLQGW DGYRFDDW ,UHQH /DOML 9ROJHQV KDDU LV GH ZDQSUHVWDW­LH YDQ GH RYHUKHLG ULFKWLQJ GH DGYRFDWHQ JHZHHVW GLH WRHJHYRHJG­H ]DNHQ GRHQ SV\FKRORJHQ SV\FKLDWHUV HQ WRONHQ ³'H ZDQSUHVWDW­LH LV QLHW LQFLGHQWHH­O PDDU VWUXFWXUHH­O :DQSUHVWDWL­H YDQ GH RYHUKHLG LV HHQ DDQWDVWLQJ YDQ GH UHFKWVVWDD­W RPGDW UHFKWHQ QLHW JH JDUDQGHHUG ]LMQ ´

Lalji zegt dat het dit jaar voorkwam dat tolken in beraad waren. Zij geeft aan dat de wet duidelijk aangeeft dat het verhoor van een verdachte die de 1ederlands­e taal niet machtig is, geschiedt met een beëdigde tolk. (en verhoor zonder een beëdigde tolk, geschiedt op straffe van nietigheid. “Het onderzoek moet plaatsvind­en in een taal die de verdachte verstaat. Dus niet betaling van de tolken is een ernstige aantasting van het recht van een verdachte.´ Lalji wijst erop dat psychologi­sche en psychiatri­sche rapportage­s vereist zijn om zicht te krijgen op het handelen van een verdachte. Zij zegt dat advocaten die toegevoegd­e zaken doen, moeten procederen tegen de Staat om hun geld te kunnen ontvangen. Lalji benadrukt dat het afgelopen juridisch jaar een turbulent jaar is geweest met hoogte- en dieptepunt­en.

(en hoogtepunt vindt zij de ingebruikn­eming van het nieuwe gerechtsge­bouw aan de Mgr Wulfingstr­aat. Dat er nog steeds een waarnemend hofpreside­nt is en dat er nog steeds geen minister van -ustitie en Politie is ziet zij als dieptepunt­en. “De criminalit­eit is toegenomen. Vele verdachten kunnen geen advocaat betalen en zijn aangewezen op de kosteloze advocaat. (r is veel waaraan gewerkt moet worden. Behandelin­g van zaken in hoger beroep moet vlotter.´ Lalji zegt dat het beleid op het stuk van Voorwaarde­lijke Invrijheid­stelling helder en transparan­t moet zijn. “De roep om meer rechters is er nog steeds. Sommige zaken duren gewoon te lang. Rechtsmidd­elen staan gedurende de behandelin­g van een zaak niet open, terwijl zaken in eerste aanleg drie jaar duren, wat niet onbekend is. Het tekort aan rechters moet opgeheven worden. Rechters hebben teveel zaken waardoor per zitting maar enkele getuigen gehoord worden.´ Voor de raadsvrouw is per- soonlijk het jaar 2018 een nieuw begin. “Ik zal vanaf 2018 kantoor houden aan de Prins Hendrikstr­aat 60. Het is nog steeds een kantoor dat openstaat voor elke burger en rechtzoeke­nde voor hulp en advies´, aldus de raadsvrouw.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname