Times of Suriname

,QWHUQDWLRQ­DOH 'DJ YDQ GH &HOOR

-

-aarlijks wordt op 2 de cember de geboorteda­g van de Catalaanse cellist, componist en dirigent 3ablo Casals (1876 1 73) de µInternati­onale Dag van de Cello’ (Internatio­nal Cello Da\) gehouden. 3au Casals i Defilló, die zich bij zijn in ternationa­le optredens 3ablo Casals noemde, wordt be schouwd als de beste cellist van zijn tijd. In de loop van zijn leven maakte hij veel plaatopnam­en. Daarvan zijn de tussen 1 33 en 1 36 ge maakte opnames van %achs cellosuite­s het bekendst. -ohann 6ebastian %ach ((isenach, 21 maart 1685 ± Leipzig, 28 juli 1750) was een Duitse componist van barok muziek, organist, klavecinis­t, violist, muziekpeda­goog en dirigent. +ij wordt door de meeste muziekwete­nschap pers beschouwd als een van de grootste en invloedrij­kste componiste­n uit de geschie denis van de klassieke mu ziek vanwege de inventivit­eit waarmee hij melodie, harmo nie en ritme, maar ook diverse muziekstij­len uit zijn tijd en dansvormen combineerd­e, wat vele componiste­n na hem inspireerd­e en wat ze ook trachtten te evenaren.

De cello (kort voor violon cello) behoort tot de groep van de strijkinst­rumenten. De cello heeft een kenmerkend­e klank en een bereik van vier, gemiddeld vijf, of soms zelfs zes octaven (ligt aan de groot te van de cello en de lengte van de toets). Kunstschil­ders hebben de cello vanaf de 17de eeuw regelmatig afge beeld. )amilieport­retten met muziekinst­rumenten ston den daarbij s\mbool van de harmonie die in een familie heerste. De cello is ongeveer 120 cm lang. Kleinere afme tingen van de cello zijn 1/16, 1/8, 1/4, 1/2 3/4 en 7/8 cello. +et instrument is bespannen met vier snaren en heeft twee f gaten. De snaren van de cello zijn van hoog naar laag gestemd $, D, *, C ± een octaaf lager dan de altviool. =ij lopen vanaf het staartstuk over de kam naar de stem knoppen aan de bovenzijde van de hals, onder de krul. De kam bevindt zich tussen de klankgaten op het bovenblad. +et stemmen gebeurt met de grote stemknoppe­n aan de bo venzijde of, indien aanwezig, met de fijnstemkn­oppen aan de onderzijde van het staart stuk.

+et instrument wordt op de juiste speelhoogt­e gebracht door het uitschuive­n van de metalen (tegenwoord­ig ook vaak carbon) staartpin aan de onderzijde. Cello’s die in de authentiek­e uitvoering­sprak tijk van de Oude Muziek wor den gebruikt, hebben deze pin vaak niet. Deze instrument­en (de zogenaamde barokcello’s) worden door de musicus op de juiste hoogte gehou den door ze tussen de benen te klemmen.

(Bron: www.History.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname