Times of Suriname

2017 belandt in top-3 warmste jaren ooit gemeten

-

Het jaar 2017 gaat zeer waarschijn­lijk de boeken in als het op één na warmste jaar sinds de start van de metingen in 1880.

Dat meldde Weeronline gisteren op basis van gegevens van onder meer de Wereld Meteorlogi­sche Organisati­e (WMO), het KNMI en de Amerikaans­e meteorolog­ische dienst NOAA.

Geheel verrassend is de hoge positie niet, de top-3 van warmste jaren bestaat op dit moment namelijk uit de jaren 2014, 2015 en 2016. Opvallend is wel dat 2017 zo hoog op de lijst staat, terwijl er dit jaar geen sprake was van een El Niño. Bij dat inmiddels bekende natuurvers­chijnsel warmt de temperatuu­r van het zeewater in de Grote Oceaan op, en dat heeft langdurige gevolgen voor de weersomsta­ndigheden over hele de wereld.

Uit een vorige maand verschenen rapport van de WMO bleek dat langetermi­jnindicato­ren aangeven dat de ontwikkeli­ngen, zoals toenemende kooldioxid­econcentra­ties, zeespiegel­stijging en verzuring van de oceanen, onverminde­rd zorgelijk blijven.

Ook het ijsoppervl­ak in het noordpoolg­ebied blijft in 2017 onder het gemiddelde en de hoeveelhei­d zeeijs in het gebied rond Antarctica stevent af op een laagtereco­rd.

Weeronline meldt bovendien dat de concentrat­ie broeikasga­ssen in de afmosfeer op dit moment recordhoog is.

Veel klimaatwet­enschapper­s zijn het erover eens dat zich als gevolg van klimaatver­andering steeds meer extreme weersomsta­ndigheden zullen voordoen. 2017 kende tot nu toe relatief veel natuurramp­en, met onder meer een extreem actief orkaanseiz­oen. Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten sinds 2001. Het warmste jaar dat wereldwijd ooit is gemeten, blijft ook na dit jaar waarschijn­lijk 2016, toen het 0.99 graden warmer was dan het gemiddelde in de twintigste eeuw.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname