Times of Suriname

Wetenschap­pers genezen doofheid bij muizen met gentherapi­e

-

Wetenschap­pers zijn erin geslaagd om muizen met aangeboren doofheid te genezen door middel van een genetische therapie. De onderzoeke­rs spoten een speciale oplossing in de binnenoren van babymuizen, die werd opgenomen door de haarcellen waarmee de dieren geluiden opvangen. De vloeistof bevatte een eiwit dat zich hechtte aan het stukje DNA in de haarcellen dat doofheid veroorzaak­t. Verder zat er ribonucleï­nezuur (RNA) in de oplossing, waarmee het schadelijk­e gen werd uitgeschak­eld. Dat melden onderzoeke­rs Nature. Amerikaans­e in het wetenschap­pelijk

tijdschrif­t

Het gemuteerde gen dat werd uitgeschak­eld bij de muizen draagt de naam Tmc1. Dit gen kan ook bij mensen aangeboren doofheid veroorzake­n. De onderzoeke­rs hopen dat de op de dieren geteste behandelin­g uiteindeli­jk ook kan worden gebruikt voor de genezing van dove mensen, al is daarvoor nog veel onderzoek noodzakeli­jk.

“We hopen dat ons werk op een dag leidt tot genezing van bepaalde vormen van genetisch bepaalde doofheid”, verklaart hoofdonder­zoeker David Liu in de Britse krant The Guardian.

De resultaten van het experiment zijn in ieder geval hoopvol. Na de gentherapi­e vertoonden alle babymuizen een schrikreac­tie bij het horen van harde geluiden (meer dan 120 decibel). Muizen met aangeboren doofheid die niet waren behandeld, gaven geen krimp bij het horen van dezelfde geluiden. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname