Times of Suriname

%H]LWWHQ YDQ NQDOYXXUZH­UN YHUERGHQ LQ

-

3$R$0$R,%2 0inister )erdinand :elzijn van +andel, ,ndustrie en 7oerisme +, 7 zegt dat het verbod voor het bezitten van knal vuurwerk de tweede stap zal zijn ter beschermin­g van de samenlevin­g tegen deze knal lers. 'e eerste stap was al gemaakt in bij het ver bieden van import van knal vuurwerk in het land.

³+et veiligstel­len van de ge meenschap tegen de gevolgen van vuurwerk is een gedeelde verantwoor­delijkheid. (r is genoeg voorlichti­ng gegeven, maar de volwassene­n moeten ook voor hun verantwoor ding instaan. 'esalniette­min zal er altijd gezocht worden naar middelen om de voor lichting nog effectieve­r over te brengen. 0et het voorstel bij de procureur generaal pg voor verwijdere­n van de oude knallers uit de samenlevin­g zal weer een stap in de goede richting gemaakt worden´, vindt :elzijn.

+et .orps %randweer 6uriname is zich ervan be wust dat er genoeg verboden vuurwerk in de handel de ronde heeIt gedaan in de aI gelopen periode. (chter zijn er officieel geen meldingen binnengeko­men. 0aar de slachtoffe­rs zijn het bewijs dat ze er wel waren. ³:e kunnen niet alleen het knal vuurwerk als de boosdoener­s zien´, zegt 2tmar +o $ 6joe, hooId %randweer 3reventie. ³'e ouders moeten hun ver antwoordin­g ten opzichte van kinderen ook wel kennen.´ 'it knalvuurwe­rk dateert van vanaI de periode tot en met , toen het importeren van knalvuurwe­rk nog niet verboden was. .nalvuurwer­k is echter pas in door de pg verboden. 'e brandweer voelt zich beperkt in zijn han delen tegen verhandela­ars van knalvuurwe­rk. 'oordat er geen officieel schrijven is dat het verhandele­n ervan ver boden is, kan optreden tegen deze winkeliers een rechts zaak op zijn bord ten ge volg hebben. 'it zegt 2tmar +o $±6joe van .%6 aIdeling 3reventie. :anneer de pg bij de evaluatie het voorstel ac cepteert dat het bezitten van knalvuurwe­rk verboden is, kan de brandweer zijn werk beter doen en bij de verschil lende winkels het spul verwij deren.

Gisteren was de laatste dag voor het verhandele­n en aIschieten van vuurwerk. 0orgen begint dan de con trole vanuit het .%6 naar de verschille­nde verkooppun­ten. +et .%6 is in het bezit van een lijst met namen van de winkeliers met vergunning voor verkoop van vuurwerk. 'e manschappe­n zullen zo veel mogelijk bij alle winkels aIgaan, om te controlere­n oI het opslaan van restvuur werk op de correcte wijze geschiedt. %ij de controle zal worden gelet op hoe en waar het vuurwerk opgeslagen wordt en als het een veilige manier van opslaan is. %ij de groothande­laren zal er geke ken worden hoeveel vuur werk over is. 'it vuurwerk zal dan in speciale vuurwerkma gazijnen worden opgeslagen. 'eze magazijnen hebben een vergunning om uitsluiten­d vuurwerk op te slaan.

1a de controle zal er een ver slag gemaakt worden door het .%6 en dit zal bij de evaluatie eind januari met het .36 en de pg doorgenome­n worden. %ij deze evaluatie zal er zeer zeker meegenomen worden het probleem van de oude verboden knallers die nog steeds slachtoffe­rs opeisen. ³9uurwerk moet mooi en leuk blijven, maar als het schade berokkent aan de samenle ving, moet het weggehaald worden uit de gemeenscha­p´, aldus +o $ 6joe. PW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname