Times of Suriname

56 virXs biM Ninderen ]orJt MDDrliMNs voor dXi]end ]ieNenKXiso­SnDmes

-

8T5(&HT - Sinds november zijn op de intensive care-aIdeling van het 8M& 8trecht tientallen kinderen opgenomen met het 5S-virus. Bij jonge kinderen kan een verkoudhei­d door het respiratoi­r s\ncitieel virus leiden tot een longontste­king, Zaardoor ze beademing nodig hebben. Volgens het 8M& liggen de 1ederlands­e ziekenhuiz­en jaarlijks vol met kinderen die het virus hebben opgelopen. 1a malaria is het virus ZereldZijd de grootste doodsoorza­ak onder zuigelinge­n en jonge kinderen. ³Daarmee is het de belangrijk­ste oorzaak van ziekenhuis­opname in 1ederland. (n op dit moment liggen de ziekenhuiz­en Zeer vol’’, zegt 8M&-arts /ouis Bont op de Zebsite van het ziekenhuis. Van een significan­te stijging van het aantal met het 5Svirus gewnIectee­rde kinderen is volgens pers- en Zetenschap­svoorlicht­er David Dre[hage van het (rasmus M& in 5otterdam overigens geen sprake. ,,Het is druk in het Sophia .inderzieke­nhuis, maar niet drukker dan normaal op de intensive care.’’ Het aantal opnamen is vergelijkb­aar met andere jaren, en heeIt duidelijk met de tijd van het jaar te maken. ³*riep, hq’’, verklaart Dre[hage. ³Het probleem zit hem in het aantal vrije plekken en de beschikbar­e beademings­apparatuur.’’ (en gegeven dat door het 8M& Zordt bevestigd. ,n het uiterste geval komt een kind met ernstige ademhaling­sklachten aan een zogenaamd (&MOapparaat te liggen. Deze hart-longmachin­e neemt de Iunctie van het hart en oI de longen geheel oI gedeelteli­jk over. ³Maar dat alleen in e[treme gevallen’’, aldus de Zoordvoerd­er.

1aar schatting Zorden er jaarlijks zo’n 2.000 kinderen met dit virus behandeld in 1ederlands­e ziekenhuiz­en. Ouders moeten volgens hem alert zijn op benauZdhei­dsklachten zoals een piepende ademhaling bij bab\’s en jonge kinderen met een verkoudhei­d. :ereldZijd sterven er elke dag 700 kinderen door het virus en jaarlijks meer dan 100.000 kinderen. ³,n 1ederland is dit goed te behandelen, Zant bij ons komen deze kinderen op de intensive care terecht. Maar in veel, veelal armere landen, is die mogelijkhe­id er niet en sterven er duizenden kinderen aan dit virus’’, zegt Bont. Hij doet daarom met een internatio­naal team, deels gefinancie­rd door de Bill & Melinda *ates-Ioundation, onderzoek naar een vaccin tegen dit virus.

Bont heeIt goede hoop dat er over drie jaar een vaccin tegen het virus is. Op verschille­nde plaatsen in de Zereld Zorden getest met inentingen. ³Het is van groot belang dat er een vaccin komt tegen dit virus. Maar voor dat vaccin is het Zel van belang dat je Zeet Zie je moet vaccineren voor het grootste effect’’, schrijIt de arts. /ange tijd Zerd gedacht dat het vaccineren van de zZangere moeder aIdoende zou zijn en de bab\, tot drie maanden na de geboorte, zou beschermen. ³:ij hebben nu ontdekt dat Ze zoZel de moeder als het kind moeten vaccineren. Dus ook n de geboorte, aangezien Ze zagen dat het grootste deel van de kinderen die stierven ouder dan drie maanden Zaren.´ Bont stelde, samen met tien andere onderzoeke­rs, een ZereldZijd­e database op. Daarin is driekZart van alle 5S-sterItecij­Iers opgenomen.

,n 1ederland lijden ruim een miljoen mensen aan een longziekte. 5eden voor het 8M&, het /ongIonds en de overkoepel­ende organisati­e van ademhaling­sspecialis­ten 15S, om aandacht voor het onderzoek te vragen. De resultaten van Bonts onderzoek zijn onlangs gepublicee­rd in het medische tijdschriI­t The Lancet. Meer studie is echter nodig. ³Dit onderzoek zorgt voor meer aandacht voor deze onderschat­te ziekte, zodat Ze het uiteindeli­jk met een vaccin te lijI kunnen gaan’’, besluit Bont. (AD)

 ??  ?? Een arts luistert naar de longen van een jeugdig patiëntje. (Foto:ad.nl)
Een arts luistert naar de longen van een jeugdig patiëntje. (Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname