Times of Suriname

9AN =ANEN GE GEPOCRATIE IS VAN ONS

-

UT5E&HT - Burgemeest­er Jan van Zanen van Utrecht heeft dinsdagavo­nd in zijn nieuwjaars­toespraak zijn zorgen geuit over de sterke afname aan gemeentera­adsleden in Nederland. “Onze raadsleden kunnen wij niet missen. Zij vormen de ruggengraa­t van het bestuur van de stad. Van alle 380 gemeenten. De democratie is van ons”, zei de burgemeest­er, tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlands­e Gemeenten (VNG).

In maart gaat Nederland weer naar de stembus voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Hij hoopt dat de debatten die gevoerd zullen worden, zijn gebaseerd op feiten, op goede anal\ses en argumenten. “Ik kijk uit naar een vrolijke campagne. Een die mensen verbindt en niet uit elkaar drijft. Op zo’n manier dat de winnaars en verliezers elkaar nog recht in de ogen kunnen kijken.”

Hij ziet de verruwing in het politieke en maatschapp­elijke debat met lede ogen aan. Ook hekelt hij de versnipper­ing in de politiek. “Het wordt steeds lastiger samen te werken, bijvoorbee­ld in coalities.” De nieuwjaars­toespraak was het eerste publieke optreden van Van Zanen sinds er vorig jaar kanker bij hem werd geconstate­erd en hij in november werd geopereerd. “Je voelt ineens hoe kwetsbaar je bent. Dat is best griezelig. Beangstige­nd soms zelfs. Maar ik voel me weer goed. Ik ben er weer en ben blij dat ik vandaag hier kan zijn.”

Tijdens zijn ziekte heeft hij veel nagedacht over zijn stad. Hij ziet Utrecht als een levend wezen, met een lichaam dat moet worden gekoesterd. “Hoe houden we de stad gezond" Gek genoeg, door ons een beetje kwetsbaar op te stellen. Er valt zoveel van elkaar te leren. Ga vyyr de stad en niet tpgen elkaar.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? De burgemeest­er van Utrecht, Jan van Zanen, hoopt dat de debatten die gevoerd zullen worden bij de aanstaande gemeentera­adsverkiez­ingen, gebaseerd zullen zijn op feiten, goede analyses en argumenten. (Foto: De Telegraaf)
De burgemeest­er van Utrecht, Jan van Zanen, hoopt dat de debatten die gevoerd zullen worden bij de aanstaande gemeentera­adsverkiez­ingen, gebaseerd zullen zijn op feiten, goede analyses en argumenten. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname